Maatschappelijke participatie van personen met handicap blijft moeilijk
Statistiek Vlaanderen brengt in een nieuw rapport de maatschappelijke positie en participatie van personen met een handicap in kaart. Uit de cijfers blijkt dat deze groep op veel gebieden nog altijd kwetsbaarder is dan personen zonder handicap, en dat in verschillende maatschappelijke domeinen.
Onderwijs en vorming
Personen met een handicap behalen minder vaak een diploma en volgen minder opleidingen in het kader van levenslang leren. Bijna een derde van hen is laaggeschoold, tegenover 14% van de mensen zonder handicap. Het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs neemt wel toe, en ook in het reguliere onderwijs krijgen meer leerlingen met ondersteuningsnoden hulp.
Arbeidsmarkt
Minder dan de helft van de personen met een handicap (47%) heeft een betaalde job, terwijl dat bij mensen zonder handicap 82% is. Daarnaast werken ze vaker deeltijds, ervaren meer werkstress en hebben minder mogelijkheden om thuis te werken.
Inkomen en armoede
Personen met een handicap verdienen gemiddeld 15% minder dan mensen zonder handicap. Ze hebben bijna dubbel zoveel kans om in armoede te leven (13% tegenover 7%) en dragen vaker zware financiële lasten, zoals schulden en hoge woonkosten.
Wonen
Personen met een handicap zijn minder vaak eigenaar van hun woning en huren vaker op de sociale of private markt. De woonkosten zijn voor hen ook minder betaalbaar: 13% leeft in een huishouden dat meer dan 40% van het inkomen aan wonen besteedt. Bovendien is de woonkwaliteit vaak lager, met meer structurele gebreken.
Gezondheid en levenstevredenheid
Slechts 28% van de personen met een handicap beoordeelt hun gezondheid als goed, tegenover 93% van de personen zonder handicap. Ook hun mentale gezondheid scoort lager, met meer eenzaamheid en neerslachtigheid. Ze zijn minder tevreden over het leven in het algemeen en stellen medische zorg vaker uit om financiële redenen.
Houding van de samenleving, zichtbaarheid en discriminatie
De houding van de samenleving tegenover personen met een handicap is in de afgelopen jaren iets positiever geworden. Toch blijven ze ondervertegenwoordigd in de media en worden meldingen van discriminatie vaak niet geregistreerd. Werkenden met een handicap melden bovendien vaker grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Tekortkomingen in het onderzoek
Het rapport sluit af met een aantal uitdagingen voor het onderzoek. Zo bereiken klassieke bevolkingsenquêtes bepaalde groepen, zoals personen met ernstige beperkingen in instellingen, niet voldoende. Ook onderwerpen zoals mobiliteit en toegankelijkheid blijven onderbelicht.
Lees het volledige rapport
Meer details over dit onderzoek vind je via onderstaande link, waar je het volledige rapport ook kan downloaden. Op dezelfde pagina vind je een eenvoudig te lezen tekst (ETL) met voorleesfunctie en een filmpje in Vlaamse Gebarentaal.