Gedaan met laden. U bevindt zich op: Rustpensioen voor onderwijspersoneel Alles over pensioenen in het onderwijs

Rustpensioen voor onderwijspersoneel

Voor wie?

Deze pagina is voor basis- en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, volwassenonderwijs, centra voor leerlingenbegeleiding, CBE, internaten en hogescholen.

Wanneer kan je met pensioen?

De datum waarop je met pensioen kan gaan, wordt berekend op basis van je professionele loopbaan, zowel binnen als buiten het onderwijs. Je kan je vroegst mogelijke pensioendatum bekijken op MyPension.be(opent in nieuw venster). Een onderwijspensioen valt onder het stelsel van de ambtenarenpensioenen.

Ben je kleuteronderwijzer of kleuteronderwijzer ASV (Algemene en sociale vorming) en wil je eerder stoppen? Dan kan je gebruikmaken van een terbeschikkingstelling wegens persoonlijke aangelegenheden voorafgaand aan het rustpensioen(opent in nieuw venster).

Personeelsleden van hogescholen met een lange loopbaan kunnen soms vroeger stoppen dan de wettelijke pensioenleeftijd. Dan kan je gebruik maken van vervroegd pensioen. Je vindt op MyPension.be(opent in nieuw venster) informatie over je vroegst mogelijke pensioendatum.

Vastbenoemde onderwijspersoneelsleden

Ben je geheel of gedeeltelijk vastbenoemd(opent in nieuw venster)? Dan krijg je een ambtenarenpensioen op basis van het volume van je laatste vaste benoeming. Je krijgt dat pensioen voor je hele loopbaan als onderwijspersoneelslid, dus ook voor de periode waarin je als tijdelijk personeelslid werkte, vooraleer je vastbenoemd werd.

Ben je onvolledig vastbenoemd en presteer je nog tijdelijke uren daarbovenop, dan krijg je voor deze laatste een werknemerspensioen.

De Federale Pensioendienst(opent in nieuw venster) (FPD) berekent je ambtenarenpensioen en betaalt het ook uit.

Tijdelijke onderwijspersoneelsleden

Ben je tijdelijk onderwijspersoneelslid? Dan val je onder het werknemersstelsel.

Voor directies, administraties en besturen

  • Stap 1

    Een personeelslid dient zijn pensioenaanvraag in bij de Federale Pensioendienst (FPD).

    Op dat moment licht het personeelslid ook het schoolbestuur in, zodat je tijdig een vervanger kan zoeken.
  • Stap 2

    De FPD bevestigt de pensioenaanvraag aan je personeelslid en aan het ministerie van Onderwijs.

    Het ministerie brengt de school op de hoogte als de FPD de pensioenaanvraag heeft aanvaard. Je personeelslid is waarschijnlijk al eerder op de hoogte.
  • Stap 3

    Als je bevestiging hebt van de FPD

    Meld je het pensioen via je schoolsoftware met een RL-4 met als reden: pensioen.

    Meer informatie over de verschillende RL’s vind je in de rubriek ‘Handleidingen en basisdocumenten’ op de pagina Edison- Schoolautomatiseerders - Download personeel(opent in nieuw venster).