Ambtshalve pensionering voor onderwijspersoneel
Voor wie?
Deze pagina is voor basis- en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, volwassenenonderwijs, centra voor leerlingenbegeleiding, CBE, internaten en hoger onderwijs.
Ambtshalve pensionering
Je gaat ambtshalve met pensioen in de volgende gevallen:
- Als je na de leeftijd van 63 jaar in totaal 365 kalenderdagen afwezig bent wegens ziekte. Die ziektedagen moeten niet aan elkaar aansluiten.
Als je ter beschikking gesteld bent wegens ziekte (basis- tot volwassenenonderwijs(opent in nieuw venster) / hogescholen(opent in nieuw venster)), je de P-datum bereikt hebt én minstens 30 jaar diensten hebt die in aanmerking komen voor de berekening van je rustpensioen in de overheidssector. De P-datum is de datum waarop je ten vroegste je rustpensioen kan opnemen.
Je kan je vroegst mogelijke pensioendatum bekijken op de site van MyPension(opent in nieuw venster). Een onderwijspensioen valt onder het stelsel van de ambtenarenpensioenen.
Het pensioen gaat in op de 1ste dag van de maand die volgt op de maand waarin je aan de voorwaarden voldoet.
Aanvraag
Je vraagt je pensioen aan bij de Federale Pensioendienst (FPD)(opent in nieuw venster). Je krijgt via je school een brief van het ministerie van Onderwijs met de mededeling van de ambtshalve pensionering. Bezorg die aan de FPD.
Voor directies, administraties en besturen
Een personeelslid moet ambtshalve met pensioen als het:
- Na de leeftijd van 63 jaar 365 dagen afwezig is wegens ziekte
- De vroegst mogelijke pensioendatum (P-datum) bereikt terwijl het ter beschikking gesteld is. Daarop zijn enkele uitzonderingen, die je in de omzendbrief nieuwe procedure afhandeling pensioendossier(opent in nieuw venster) terugvindt.
- Stap 1
Wie ambtshalve gepensioneerd wordt, moet net als ieder onderwijspersoneelslid dat een rustpensioen opneemt, een pensioenaanvraag(opent in nieuw venster) indienen bij de Federale Pensioendienst (FPD).
Je personeelslid bezorgt de brief met de mededeling van de ambtshalve pensionering aan de FPD.
Dan wordt dit voor je personeelslid gedaan gedaan en hoef deze zelf geen actie te ondernemen. - Stap 2
- Je meldt de pensionering via je schoolsoftware met een RL-4 met als reden: pensioen.
- Stuur als werkgever ook een officiële melding met vermelding van de reden en de datum van de ambtshalve pensionering aan de pensioendienst.
- Stap 3
Breng je personeelslid officieel op de hoogte van de ambtshalve pensionering. Bezorg hem de brief met beslissing van de die je van AGODI of AHOVKS hebt ontvangen.