Kwaliteitstoezicht graduaatsopleiding Verpleegkunde
Op basis van het beoordelingskader(opent in nieuw venster) startte een hernieuwd structureel kwaliteitstoezicht op de (uitdovende) hbo5-opleidingen Verpleegkunde. Datzelfde kader blijft de basis voor het kwaliteitstoezicht graduaatsopleidingen Verpleegkunde.
Kwaliteitsbeoordelingen van 20 hbo5-opleidingen Verpleegkunde
Alle opleidingen hbo5- verpleegkunde werden in de loop van de voorbije schooljaren beoordeeld. Je krijgt in het rapport een overzicht van de kwaliteit en kwaliteitsontwikkeling van de 20 hbo5-opleidingen Verpleegkunde die in Vlaanderen georganiseerd worden, op basis van de kwaliteitsbeoordelingen die in schooljaar 2021-2022 en 2022-2023 plaatsvonden.
- Lees de resultaten van die eerste beoordelingen in het rapport beoordelingen hbo5-opleidingen verpleegkunde (november 2021-november 2022)(opent in nieuw venster).
- Bekijk de bijhorende presentatie: voorstelling macrorapport beoordelingen hbo5-opleidingen verpleegkunde(PDF bestand opent in nieuw venster).
In het schooljaar 2024-2025 doet de onderwijsinspectie enkel nog herbeoordelingen na een negatief advies, aangezien de opleiding momenteel uitdooft.
Beoordeling graduaatsopleiding Verpleegkunde
De nieuwe opleiding Graduaatsopleiding Basisverpleegkunde ging in het schooljaar 2023-2024 van start. Ook die opleiding krijgt een kwaliteitstoezicht, op basis van het nieuwe beoordelingskader.
Het nieuwe beoordelingskader bestaat uit:
- 1ste fase: Focus op de omvorming en dus de potentiële kwaliteit
- 2de fase: Focus op de aangeboden opleiding (accreditatie) en dus de gerealiseerde kwaliteit
De beoordelingsprocedure wordt gecoördineerd door de NVAO, in samenwerking met de onderwijsinspectie. 2 onderwijsinspecteurs zetelen als vaste leden in de beoordelingscommissie. De expertise van de onderwijsinspectie wordt zowel in het erkenningsproces als in het accreditatieproces meegenomen.
Concrete werkwijze en het beoordelingskader lees je op de website van NVAO.(opent in nieuw venster)
Bekijk ook het afsprakenkader graduaatsopleiding basisverpleegkunde(PDF bestand opent in nieuw venster).
Samenwerkingsverbanden in het kwaliteitstoezicht
De samenwerkingsverbanden organiseren de opleidingen Verpleegkunde van het hoger beroepsonderwijs en kregen daarbij duidelijk omschreven opdrachten.
Daarin zijn 2 rollen te onderscheiden:
- De inhoudelijk coördinerende instelling coördineert de gezamenlijke organisatie van de hbo5-opleiding Verpleegkunde binnen het samenwerkingsverband.
- De instelling die de administratie van de inschrijvingen, financiering, subsidiëring en inschrijvingsgelden beheert, is altijd een secundaire school.
Eén van die opdrachten is ‘het ontwikkelen van een gemeenschappelijk intern kwaliteitszorgsysteem voor de opleiding Verpleegkunde van het hoger beroepsonderwijs’. De partners van het samenwerkingsverband worden daarom bij het kwaliteitstoezicht betrokken. Het is aan de school en de hogeschool om samen te beslissen welke persoon/personen best mee deelnemen aan de geplande gesprekken over de opdrachten van het samenwerkingsverband.
EU-richtlijnen
Het overeenkomen met de EU-richtlijnen over
- Het totaal aantal ingerichte uren (4600 uren) met minstens de helft van de opleidingstijd die uit klinisch onderwijs moet bestaan
- De verschillende stagedomeinen (het aanbod klinisch onderwijs voor wat betreft de domeinen ‘kinderverzorging en pediatrie’ en ‘hygiëne en verzorging van moeder en pasgeboren kind’)
maakt geen deel uit van het beoordelingsonderzoek en speelt geen rol in de beoordeling en de bepaling van het advies tot erkenning.