Nieuwe minimumdoelen basisonderwijs
Vanaf 1 september 2025 komen er in het basisonderwijs nieuwe minimumdoelen op het einde van het kleuteronderwijs, het 4de jaar lager onderwijs en het einde van het lager onderwijs.
Voor wie
Er komen nieuwe minimumdoelen voor het:
- Einde kleuteronderwijs
- 4de jaar lager onderwijs
- Einde lager onderwijs
Wat
Bij de ontwikkeling van de nieuwe minimumdoelen ligt de focus op Nederlands en wiskunde in een kennisrijk curriculum met aandacht voor STEM. Het kennisrijk curriculum zorgt ervoor dat leerlingen een duidelijke en systematische opbouw van kennis krijgen. Zo bouwen ze niet alleen voldoende kennis op maar leren ze ook verbanden leggen en werken ze aan diepe kennis.
De nieuwe minimumdoelen:
- Bevatten leerondersteunende vaardigheden die leerlingen helpen om tot beter leren te komen.
- Zijn toepasbaar voor zowel gewoon als buitengewoon basisonderwijs.
- Vormen de basis voor de opmaak van het individueel aangepast curriculum (IAC).
De onderwijsverstrekkers werken leerplannen uit die aansluiten bij de nieuwe minimumdoelen. De onderwijsinspectie volgt op of scholen de nieuwe minimumdoelen toepassen.
Wanneer
De invoering gebeurt in stappen en scholen krijgt tijd en ruimte om de minimumdoelen in te voeren:
- 1 september 2025: scholen kunnen vrijwillig starten met de nieuwe minimumdoelen.
- 1 september 2026: iedereen in het kleuter- en lager onderwijs moet de nieuwe minimumdoelen voor Nederlands, wiskunde, wetenschap en techniek gebruiken.
- 1 september 2027: alle minimumdoelen zijn van toepassing.
Waarom
De afgelopen jaren tonen internationale peilingen zoals PIRLS en TIMSS aan dat leerlingen minder goed presteren voor taal en wiskunde. De hervorming van de minimumdoelen wil het curriculum versterken om zo elk kind maximale kansen te geven om zich goed te ontwikkelen en te slagen in het onderwijs en daarbuiten.
Proces
Een groep van experten werkt momenteel aan de nieuwe minimumdoelen. De expertengroep staat onder leiding van Daniel Muijs (hoofd van de School of Social Sciences, Education and Social Work en hoogleraar onderwijs aan Queen’s University Belfast).
Zij leggen hun voorstel voor aan de Vlaamse Onderwijsraad en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen. De minister legt de nieuwe minimumdoelen nadien ter goedkeuring voor aan het Vlaams Parlement.
Ondersteuning
Er worden bijkomende middelen voorzien die leerkrachten en scholen ondersteunen om met de nieuwe minimumdoelen aan de slag te gaan.