Fayatbeurs aanvragen: tips van laureaten
Zette jij je zinnen op een Vlaamse Fayatbeurs voor je buitenlandse avontuur? Geweldig om te horen! Weet dat er heel wat mensen klaarstaan om je te helpen. Zoals onze Fayatlaureaten met hun tips. Want wanneer moet je juist beginnen met je aanvraag? En is het wel slim om op meerdere paarden te wedden? Je leest het hieronder.
- Stap 1
Start op tijd
Hoe vroeger, hoe minder concurrentie.Maar wat is ‘op tijd’? Volgens onze Fayatstudenten: in juli of augustus.
Want wil je je aanmelden bij een Amerikaanse universiteit? Dan valt de deadline al in november, als je slaagde voor taal- en wiskundetests. Om al je energie in die tests te steken, kun je dus beter in de zomer al beginnen aan je Fayatdossier. Ook bij universiteiten die werken met een rolling admission geldt: hoe vroeger, hoe beter. Hoe langer je wacht, hoe groter de concurrentie is.
Slaat de stress al toe? Weet dat je tot 3 jaar na je afstuderen een Fayatbeurs kunt aanvragen. Misschien sta je, als je een jaartje wacht, wel sterker aan de start.
- Stap 2
Blijf plakken met jouw sterke verhaal
Schrijf origineel, helder en concreet.Heel wat studenten wagen hun kans op een Fayatbeurs. Hoe zorg je ervoor dat jouw aanvraag opvalt bij de jury? Enkele suggesties:
- Zorg dat je puzzel past: denk op voorhand goed na over je verhaal. Wie ben jij? Hoe wil jij (later) het verschil maken voor de samenleving en voor Vlaanderen? En hoe helpt de studierichting aan de topinstelling in het buitenland daarbij? Hoe logischer en duidelijker dat verhaal in je hoofd zit, hoe makkelijker het wordt om je aanvraag op papier te zetten.
- Schrijf origineel en uniek: start met een leuke anekdote. Of laat iemand anders je voorstellen. Zorg dat je in het oog springt. Schrijf niet wat je denkt dat de jury wil. Vertrek van jezelf en maak het persoonlijk.
- Maak je voorbeelden helder en concreet: niets zo vervelend als een tekst vol clichés en vage begrippen. Vertel concreet hoe jij al het verschil maakte voor anderen.
- Stap 3
Durf hulp te vragen
Je netwerk is de sleutel tot succes.- Laat je begeleiden door je alma mater.
- Vraag aanbevelingen aan je professoren en geef aan welke kernboodschap naar voren mag komen. Dezelfde brief voor je beurs én de school gebruiken kun je beter niet doen. Stem de aanbevelingsbrieven echt af op de bestemmeling en de boodschap.
- Vraag aan je vrienden, familie of collega-studenten om je dossier kritisch na te lezen. Is alles duidelijk? Hoe kom je over? Welke talenten mag je gerust nog meer in de verf zetten?
Ook de Vlaamse Fayatstudenten helpen jou met informatie en tips. Op de pagina met laureaten vind je een link naar hun LinkedIn-profiel.
- Stap 4
Spreid je kansen
Kijk op Go Strange voor meer beurzen.- Is het slim om, naast Fayat, ook andere beurzen aan te vragen? Absoluut. Kijk op Go Strange(opent in nieuw venster) voor een overzicht van beurzen, infomomenten en interessante links.
- Is het een goed idee om in je aanvraag voor de onderwijsinstelling je Fayatbeurs al te vermelden, ook al heb je die nog niet? Vast en zeker. Schrijf erbij dat je vertrouwen hebt in het resultaat, want dat de beurs jou op het lijf is geschreven.
- Je kans wagen bij meerdere universiteiten: doen!
- Stap 5
Waag de sprong
Begonnen is sowieso al half gewonnen.Eindigen doen we met de meest gegeven tip door onze Fayatlaureaten: ga ervoor, waag de sprong. Stop je Vlaamse bescheidenheid in je achterzak en durf gezond ambitieus te zijn. Wedden dat je spijt krijgt als je het niet probeert?