Gedaan met laden. U bevindt zich op: Huisonderwijs

Huisonderwijs

In België is er voor kinderen van 5 tot 18 jaar leerplicht, geen schoolplicht. De meeste leerplichtige kinderen volgen les in een door de overheid erkende school, maar huisonderwijs is ook mogelijk.

  • Individueel huisonderwijs: je geeft zelf les of je doet een beroep op een privéleraar. Deze vorm wordt soms ook thuisonderwijs of onderwijs thuis genoemd.
  • Collectief huisonderwijs
    • Je kind gaat naar een privéschool. Dat is een school die niet erkend, gefinancierd of gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid, de Franse of de Duitstalige Gemeenschap.
    • Je organiseert met een aantal ouders samen huisonderwijs voor jullie kinderen.

Kinderen die naar een Europese of internationale school gaan of naar een school in het buitenland, vallen niet onder collectief huisonderwijs.

Huisonderwijs organiseren

  • Stap 1

    Start bij het begin van het schooljaar

    Huisonderwijs start je bij het begin van het schooljaar. Leerlingen kunnen in de loop van het schooljaar niet overstappen van onderwijs op school naar huisonderwijs.

    Enkel in uitzonderlijke gevallen kan je kind overstappen tijdens het schooljaar:

    • Je domicilieert je kind in de loop van het schooljaar in het Vlaams Gewest of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
    • Je kind vertrekt in de loop van het schooljaar naar het buitenland, maar blijft gedomicilieerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in het Vlaams Gewest.
    • Je kind is ingeschreven in een erkende Vlaamse school maar je wil het in de loop van het schooljaar toch laten overstappen naar huisonderwijs. Breng het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) op de hoogte van je plannen. Je kan alleen starten met huisonderwijs als het CLB geen gemotiveerd bezwaar indient binnen de 10 werkdagen.
    Niet combineren met onderwijs op school

    Je kind kan niet tegelijkertijd ingeschreven zijn in een erkende school en huisonderwijs volgen.

  • Stap 2

    Dien een verklaring van huisonderwijs in

    Dien ten laatste op de 3de schooldag van het schooljaar een verklaring van huisonderwijs in:

    Een verklaring van huisonderwijs geldt voor 1 schooljaar, tot 31 augustus. Zolang je huisonderwijs organiseert, moet je bij het begin van elk schooljaar je kind opnieuw aanmelden via het Loket Huisonderwijs of het formulier indienen.

  • Stap 3

    Organiseer de lessen en bepaal de lesinhoud

    Praktische organisatie

    • Lesuren en vakanties: Je mag de dag- en jaarindeling (vakanties, verlofdagen) zelf invullen.
    • Kwalificaties van de lesgever: De Vlaamse overheid legt geen diplomavereisten op aan de lesgever, ook niet als je als ouder zelf lesgeeft aan je kind.
    • Kosten: Je draagt zelf de kosten voor het huisonderwijs van je kind. Je ontvangt geen schooltoeslag.

    Inhoudelijke eisen

    Huisonderwijs moet beantwoorden aan volgende minimumeisen:

    • Het onderwijs moet gericht zijn op de ontplooiing van de volledige persoonlijkheid en talenten van je kind en op de voorbereiding van je kind op een actief leven als volwassene.
    • Het onderwijs moet respect bijbrengen voor de grondrechten van de mens en voor de culturele waarden van je kind en van anderen.

    De overheid legt geen verplichte vakken, boeken of leerplannen vast voor huisonderwijs.

    Om een diploma te behalen, moet je wel de onderwijsdoelen halen. De koepels en netten vertalen die in leerplannen. Je kan ervoor kiezen om je te baseren op een leerplan van een koepel of net. Het is ook belangrijk dat je je laat leiden door het beoordelingskader van de onderwijsinspectie(PDF bestand opent in nieuw venster).

  • Stap 4

    Neem deel aan de systematische contacten bij het CLB

    Als je kind huisonderwijs volgt, moet het deelnemen aan de systematische contacten van het CLB (het vroegere medisch onderzoek). Zo kan het CLB de groei, ontwikkeling en gezondheid van je kind opvolgen. Je mag zelf een CLB kiezen. Je kind kan ook voor vaccinaties terecht bij het CLB.

  • Stap 5

    Neem deel aan de examens van de examencommissie

    Kies je voor huisonderwijs, dan moet je kind op vaste tijdstippen deelnemen aan de examens van de examencommissies voor het basisonderwijs en voor het secundair onderwijs.

Controle van de onderwijsinspectie

Als je voor huisonderwijs kiest, moet je meewerken aan de controle van de onderwijsinspectie op het huisonderwijs. De onderwijsinspectie komt controleren of het (individuele of collectieve) huisonderwijs voldoet aan de minimumeisen. Als bij 2 opeenvolgende inspectiebezoeken blijkt dat het huisonderwijs niet voldoet, moet je je kind inschrijven in een erkende school.

Lees waarop de inspectie let: Controle op het huisonderwijs(opent in nieuw venster)

Niet akkoord

Ben je niet akkoord met de beslissing van de onderwijsinspectie dat het huisonderwijs niet aan de minimumeisen voldoet en je kind in een erkende school les moet volgen? Dan kan je klacht indienen via meldpunt@onderwijsinspectie.be(opent in uw e-mail applicatie).

Huisonderwijs in Brussel, Wallonië of het buitenland