Omgevingsloket: Conversies naar nieuwe versies van omgevingsvergunningsprojecten
Er kunnen soms enkele maanden verstrijken tussen het creëren van een project in het loket en de uiteindelijke indieningsdatum. In die periode kan de samenstelling van het dossier veranderen door bijvoorbeeld wijzigingen in de regelgeving. Dit kan ertoe leiden dat een project dat al maanden in voorbereiding is, plots niet meer voldoet aan de nieuwe regels, waardoor het niet meer ingediend mag of kan worden.
U kunt uw project aanpassen aan de nieuwe regelgeving door een conversie uit te voeren. Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van de conversies.
Door de ingrijpende wijzigingen in de opbouw en inhoud van de nieuwe addenda R53A en R53B is conversie van addendum R53 niet mogelijk. Sla daarom eerst alle informatie van R53 op die je later opnieuw wilt gebruiken voordat je converteert.
Hoe weet ik of mijn project betrokken is?
U kan de versie van uw project nagaan, door op het informatie-icoon te klikken rechtsboven in bovenbalk.
U zult merken dat, wanneer u een indiening wilt doen of de volledigheidscheck uitvoert, het omgevingsloket zal aangeven dat u een versie gebruikt die niet langer de meest recente is. In dat geval moet de aanvrager het project eerst converteren.
Als bij de conversie blijkt dat bepaalde rubrieken, vragen of invulvelden niet meer van toepassing zijn of gewijzigd zijn, wordt dit duidelijk aangegeven in de projectinhoud. De aanvrager moet dan de nodige aanpassingen doen.
Hoe kan ik mijn project converteren naar een nieuwe versie?
De actie waarmee u de conversie doet, vindt u onder het tabblad projectverloop bij de titel overzicht. Als u deze actie niet terugvindt, dan werkt u in de meest recente versie van het aanvraagformulier.
Conversies
Door de ingrijpende wijzigingen in de opbouw en inhoud van de nieuwe addenda R53A en R53B is conversie van addendum R53 niet mogelijk. Sla daarom eerst alle informatie van R53 op die je later opnieuw wilt gebruiken voordat je converteert.
Aanpassingen:
- Het hemelwaterformulier B25a werd lichtjes aangepast naar aanleiding van het wegvallen van de uitzonderingen voor openbaar domein.
Bijkomend is aangepast dat groendaken en dakterrassen die niet aangesloten zijn op een hemelwaterput onmiddellijk berekend worden als verharding. - De verantwoordingsnota zal vanaf nu ook een onderdeel moeten bevatten over de lozing van huishoudelijk afvalwater voor projecten waarin de bouw of herbouw voorzien is van minstens één gebouw, als dat gebouw ligt in individueel of collectief te optimaliseren buitengebied of buiten de gebieden voorzien op het zoneringsplan.
- Er zijn een aantal aanpassingen van rubrieken in het kader van de mini-Vlaremtrein. Bij conversie wordt aangeduid om welke rubrieken het gaat.
- De grootste aanpassing is het in voege gaan van de grondwatertrein op 08/04/2025. Er zijn een heel aantal rubriek aangepast, uitgebreid, of niet meer van toepassing. Het gaat om rubrieken 3, 52, 53, 54, 55, 60, 64 en 65. Bij conversie wordt aangeduid om welke rubrieken het gaat. Verder heeft de Grondwatertrein tot gevolg dat verschillende R-addenda herschreven zijn. Het gaat om
- Addendum R3 Lozing van afvalwater en koelwater (andere dan bemalingswater) – wordt geconverteerd
- R3b bedrijfsafvalwater, verduidelijking van de vragen – wordt geconverteerd
- R53 wordt gesplitst in R53A Grondwaterwinningen (andere dan bemalingen) en R53B Bemaling. Gezien de grote wijziging in opbouw en inhoud van deze nieuwe addenda R53A en R53B is er GEEN conversie mogelijk. U wordt aangeraden om informatie die u later opnieuw wenst te gebruiken EERST op te slaan, vooraleer u converteert.
- R54 Kunstmatige aanvulling grondwater- wordt geconverteerd
- R55 Boringen – wordt geconverteerd
- R60 Volledig of gedeeltelijk opvullen van groeven, graverijen en andere putten – kleine tekstuele aanpassing – wordt geconverteerd
- R64 Irrigatie voor landbouwdoeleinden: nieuw addendum
- R65 Droogleggingsprojecten via regelbare constructies voor landbouwdoeleinden: nieuw addendum
Als de conversie impact heeft op je project, controleer en vul deze onderdelen grondig aan
In volgende projecttypes is een aanpassing mogelijk door conversie:
- Aanvraag omgevingsproject
- Melding omgevingsproject
- Mededeling met vraag tot omzetting van een milieuvergunning
- Melding stopzetting of verval van een vergunning van een ingedeelde inrichting of activiteit
- Aanvraag nieuwe verkaveling
- Bijstelling van een bestaande verkaveling
Conversie naar versie 88 omwille van volgende wijzigingen:
- Het hemelwaterformulier B25a werd aangepast naar aanleiding van een aanpassing van het Technisch Achtergronddocument gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater.
Hierbij wordt bijvoorbeeld de aftrek (30m²) van de horizontale dakoppervlakte door het plaatsen van een hemelwaterput, reeds verminderd onder vragen 14 tot 16. - Naar aanleiding van nieuwere wetgeving rond PAS en ook naar aanleiding van opmerkingen en onduidelijkheden drongen zich een aantal correcties en optimalisaties op van de addenda R9 dieren en R28 mestverwerking.
Er wordt nu verwezen naar de recentste emissiefactoren, waardoor de emissies mogelijk dienen herberekend te worden. Bij mestverwerking wordt nu ook de mogelijkheid gegeven om een tussentijdse inspanning te melden binnen de aanvraag.
Ook zijn er aanpassingen aan addendum E6 effect op de biodiversiteit: Voor de kleinere projecten betreffende verkavelingen of stedenbouwkundige handelingen is nu een antwoordmogelijkheid voorzien, met een vraag tot beperkte motivatie.
Het projecttype stopzetting en verval werd ook aangepast in het kader van PAS met enkele bijkomende vragen. - De vragen rond decreet integraal waterbeleid (waterwetboek) werden geactualiseerd naar aanleiding van gewijzigde wetgeving (wijziging addendum D5)
- aanpassing van R43, meer bepaald rond de gegevens van de stookinstallatie (afwijkingen kunnen ingegeven worden), in het kader van de MCP-wetgeving. Daarnaast worden deze vragen na deze conversie enkel nog gesteld voor rubriek 31.1 (ipv voor alle rubrieken 31) en rubriek 43 (zoals vroeger)
- aanpassingen aan de Vlaamse en provinciale lijsten
- enkele tekstuele aanpassingen aan addendum R20.1.6 windturbines, zodat verwijzingen naar oude omzendbrief verwijderd zijn
Het is aan te raden, indien uw project geïmpacteerd is door de conversie, deze onderdelen grondig na te kijken en aan te vullen.
In volgende projecttypes kan u aanpassingen verwachten door conversie:
- Aanvraag omgevingsproject
- Melding omgevingsproject
- Mededeling met vraag tot omzetting van een milieuvergunning
- Melding stopzetting of verval van een vergunning van een ingedeelde inrichting of activiteit
- Aanvraag nieuwe verkaveling
- Bijstelling van een bestaande verkaveling
- Bijstelling voorwaarden door exploitant
- Overdracht van een IIOA
Conversie naar versie 86 omwille van volgende wijzigingen:
Omwille van aanpassingen in het kader van het decreet over de programmatische aanpak stikstof, zijn een heel aantal wijzigingen doorgevoerd.
In volgende projecttypes kan u aanpassingen verwachten:
- Aanvraag of melding omgevingsproject: aanpassingen bij addendum R9 Dieren en addendum E6 effect op de biodiversiteit
- Mededeling met vraag tot omzetting van een milieuvergunning: aanpassingen bij addendum R9 Dieren
- Melding stopzetting of verval van een vergunning van een ingedeelde inrichting of activiteit: aanpassingen bij addendum R9 Dieren
- Aanvraag nieuwe verkaveling: aanpassingen bij addendum E6 effect op de biodiversiteit
- Bijstelling van een bestaande verkaveling: aanpassingen bij addenaum E6 Effect op de biodiversiteit
De aanpassingen bij addendum R9 Dieren betreffen:
- Extra vragen rond PAS-referentie 2030
- Vraag over hoe zal voldaan worden aan het beoordelingskader uit het decreet over programmatische aanpak stikstof
- Aanpassing aan de vraag rond mestopslag: de mestopslag wordt nu op niveau van exploitatie gevraagd, en niet meer op niveau van stal (reeds ingegeven informatie zal opnieuw ingegeven moeten worden)
- Per stal:
- Aanpassing bij de vraag rond kenmerken van de stal
- Aanpassing van indeling in grote zoogdieren, opsplitsing naar runderen en paarden en pony’s
- aanpassing van de manier waarop ammoniakemissies opgevraagd/ingevuld worden: nu moet in de tabel onmiddellijk rekening gehouden worden met toegepaste stalsysteem en emissiereducerende maatregelen. (reeds ingegeven ammoniakemissies zullen daarom opnieuw ingegeven moeten worden)
- Aangepaste vraag over bijkomende reductie
De aanpassingen bij E6 effect op de biodiversiteit betreffen:
- De vraag over biodiversiteit dient nu altijd beantwoord te worden, niet enkel voor m.e.r.- screeningsplichtige projecten
- Er worden extra vragen gesteld over de beoordeling in het kader van het decreet over programmatische aanpak stikstof
- Er wordt gevraagd hoe zal voldaan worden aan het beoordelingskader.
- In sommige gevallen zal een impactscore uitgevoerd moeten worden.
Het is aan te raden, indien uw project geïmpacteerd is door de conversie, deze onderdelen grondig na te kijken en aan te vullen.
Bij projecttype: Aangifte voor vrijstellingsregeling voor het nemen van bronmaatregelen voor varkens-, pluimvee- en rundveehouderijen
- Een aantal vragen werden aangepast onder het luik ‘Algemeen’.
Dit kan tot gevolg hebben dat bepaalde velden opnieuw moeten ingevuld worden, of dat bestanden opnieuw moeten toegevoegd worden aan de vraag.
Daar waar mogelijk zullen identieke velden opnieuw ingevuld worden bij conversie.
Voor projecten waar geen impact verwacht wordt, zal binnenkort een automatische conversie doorgevoerd worden.
Conversie naar versie 84 omwille van volgende wijzigingen:
Bij stedenbouwkundige handelingen:
- Verduidelijking van het hemelwaterformulier, naar aanleiding van aanpassingen van het technisch achtergronddocument ‘gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater, versie 1.1’
Twee nieuwe projecttypes:
- Aangifte voor vrijstellingsregeling voor het nemen van bronmaatregelen voor varkens-, pluimvee- en rundveehouderijen
- Melding tussentijdse inspanning voor rundveehouderijen en mestverwerkingsinstallaties.
Op 4 maart 2024 worden volgende aanpassingen aan het aanvraagformulier doorgevoerd:
- Kleinhandelsactiviteiten:
- Wijzigingen van de definities van kleinhandelsbedrijf en handelsgeheel.
- Nieuwe categorieën van kleinhandelsactiviteiten.
- Aanpassingen aan de mobiliteitstoets detailhandel (addendum E1ter).
- Meer info over de wijzigingen aan de vergunningsplicht voor kleinhandelsactiviteiten(opent in nieuw venster).
- Omzetting van de Europese ETS-richtlijn (ETS: Emissions Trading System). Meer concreet omvat dit aanpassingen aan de indelingslijst van een IIOA:
- Invoegen van een rubriek 2.3.4.4.
- Diverse wijzigingen aan de rubrieken 7.13.4°; 7.14; 16.3.3°; 16.12.3°; 20.1.2; 20.2.2; 20.2.8.1°; 20.3.8; 43.4.
- Invoegen rubriek 32.8.4.: vrije zwemzones in open water.
Controleer zeker de volgende delen van de aanvraag na conversie, indien relevant:
- Het deel “kleinhandelsactiviteiten”.
- De indelingslijst van de IIOA indien één van bovenstaande rubrieken zijn opgenomen.
Op 2 oktober 2023 werden volgende aanpassingen aan het aanvraagformulier doorgevoerd:
- Hemelwater en oppervlaktewater: Er werd een vernieuwd luik uitgewerkt, namelijk het addendum B25 Hemelwater en oppervlaktewater (een aanpassing van het vroegere B25 Hemelwaterverordening).
- Enkele vragen die vroeger onder het weinig ingevulde E3 ‘Effect Watersysteem’ stonden, zijn verplaatst naar het luik Hemelwater en oppervlaktewater. De overgebleven vragen zonder E3 werden aangepast.
- Stookinstallaties (addendum R43): in het kader van de rapportering naar Europa over de MCP-installaties (middelgrote stookinstallaties).
- Lozing van bedrijfsafvalwater (addendum R3b): De mogelijkheid wordt voorzien om een impactbeoordeling te kunnen toevoegen.
- Grondwaterwinningen (addendum R53): vereenvoudiging en verduidelijking van de bestaande vragen.
De wijzigingen die op 2 oktober in werking treden hebben geen impact op de rubriekentabel van ingedeelde inrichtingen of activiteiten (milieu).
Controleer zeker de volgende delen van de aanvraag na conversie, indien relevant:
- Het nieuwe deel “Hemel- en oppervlaktewater”
- Het deel “effect op het watersysteem”, dat hoort onder het luik effecten op de omgeving
- Volgende R-addenda onder de rubriekentabel:
- R43, de gegevens van de stookinstallaties
- R53, vnl. de gevraagde gegevens bij bemalingseenheden
- R3B, aanpassingen aan de vraagstelling i.v.m. Wezertool
Een aantal bepalingen van de VLAREM-trein en het Energiebesluit trad in werking op 12 december 2022. Deze wijzigingen hebben impact op de in te vullen gegevens over het energiegebruik, de samenstelling van de rubriekentabel bij een ingedeelde inrichting of activiteit (IIOA) en de addenda R53 en R60.. Sommige rubrieken worden afgeschaft, andere veranderen en weer andere zijn nieuw. Dit betekent dat omgevingsprojecten op basis van de oude rubriekentabel na 12 december 2022 niet meer ingediend mogen worden.
Contact
Onderwerp | Instantie |
---|---|
Algemene en inhoudelijke vragen (over uw dossier, beslissingen, procedures, voorwaarden,..) | Contacteer de bevoegde overheid |
Problemen met aanmelden | Bel gratis naar 1700 (elke werkdag van 9 tot 19u) |
Technische of praktische problemen bij het gebruik van het Omgevingsloket | Tel: 078/78.78.54 Mail: helpdesk.omgevingsvergunning@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) |