Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vrijstelling van adviesverplichting vragen Gemeentelijk woningkwaliteitsreglement uitwerken

Vrijstelling van adviesverplichting vragen

Op verzoek van de gemeenteraad kan de minister van Wonen de burgemeester vrijstellen van de verplichting om het advies van Wonen in Vlaanderen te vragen voor elk besluit tot ongeschikt-, onbewoonbaar-, of overbewoondverklaring.

Als uw gemeente overweegt een vrijstelling te vragen, dan neemt u best zo snel mogelijk contact op met de decentrale dienst van Wonen in Vlaanderen. Wonen in Vlaanderen wil dit immers samen met uw beleidsmakers en administratieve medewerkers bespreken.

Gemeenten vrijgesteld van adviesverplichting
Aalst
Aartselaar
Antwerpen
Berlaar
Blankenberge
Boechout
Bonheiden
Boom
Bornem
Borsbeek
Brecht
Duffel
Edegem
Eeklo
Geetbets
Gent
Hemiksem
Hove
Kalmthout
Kontich
Leuven
Lint
Malle
Middelkerke
Niel
Oostende
Putte
Puurs-Sint-Amands
Ranst
Rumst
Schelle
Schilde
Schoten
Sint-Katelijne-Waver
Sint-Niklaas
Stabroek
Tienen
Vilvoorde
Wijnegem
Wommelgem
Wuustwezel
Zandhoven
Zoersel
Zoutleeuw
Zwijndrecht

Algemene vrijstelling van adviesverplichting vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 kan de minister van Wonen gemeenten vrijstelling van de adviesverplichting geven zonder dat die gemeenten daar zelf formeel een verzoek voor hebben ingediend.

Die administratieve belasting valt weg voor alle lokale besturen die

  1. de voorwaarden respecteren die de Vlaamse Regering vaststelt en
  2. die een beroep doen op erkende woningcontroleurs

Het uitgangspunt is dat de minister de vrijstelling zal toekennen aan alle gemeenten die aan de voorwaarden voldoen. De gemeenten zullen hiervoor dus geen officieel schrijven tot de minister moeten richten.

Het besluit van 8 december 2023 bepaalt aan welke voorwaarden de gemeente moet voldoen om vrijgesteld te worden van deze adviesverplichting:

  • De gemeente moet beroep doen op erkende woningcontroleurs;

  • De gemeente moet het Vlaams Loket woningkwaliteit (VLOK) gebruiken, minstens voor

    1. het invullen van de technische verslagen waarmee de woningkwaliteit wordt beoordeeld

    2. de gegevensuitwisseling met het agentschap Wonen in Vlaanderen en

    3. het registreren van verzoeken om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren.

  • De vrijgestelde gemeente moet elke verzoeker van een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring een ontvangstbewijs bezorgen en informeren over het verloop van de procedure en de beroepsmogelijkheden. Op die manier kent de verzoeker zijn rechten.-

  • De gemeente neemt binnen de termijn van drie maanden, opgenomen in artikel 3.13 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, een beslissing over elk verzoek tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring.

  • De gemeente moet op verzoek van Wonen in Vlaanderen de nodige dossierstukken bezorgen als er beroep werd ingediend in het kader van een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring. Gelet op de termijnen die zijn vastgesteld voor het behandelen van een beroep is het belangrijk dat de beroepsinstantie tijdig over de nodige dossierstukken kan beschikken.

Als een vrijgestelde gemeente vanaf 2025 nog advies wil vragen in de administratieve procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid, dan kan zij – zoals nu – woningen aanmelden in VLOK. Het blijft ook aangewezen om dossiers die onder de prioriteiten van de wooninspectie kunnen vallen, te melden via VLOK.

U vindt alle info, vragen en antwoorden over de algemene vrijstelling van adviesverplichting in het Handboek woningkwaliteitsbewaking voor lokale besturen.(opent in nieuw venster)