Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aan de slag met het projectportaal Betaalbaar woonaanbod

Aan de slag met het projectportaal

Het projectportaal is het online platform waarmee de initiatiefnemers en de lokale besturen informatie uitwisselen over de sociale woonprojecten in hun gemeente(n).

Het projectportaal(opent in nieuw venster) is het online platform waarmee de initiatiefnemers en de lokale besturen informatie uitwisselen over de sociale woonprojecten. Als lokaal bestuur of intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS) kunt u er de sociale woonprojecten in uw gemeente(n) opvolgen.

U voert er ook de lokale woontoets uit voor specifieke nieuwe projecten. Uw rol als regisseur van het lokaal woonbeleid wordt verder versterkt. Zo kunt u de inhoud, timing en volgorde van de sociale woonprojecten mee aansturen. Daarnaast is er ook de BSO-simulator, waarmee u kunt nagaan welke ruimte er nog is om bijkomende sociale huurwoningen te financieren voor uw gemeente(n) binnen het bindend sociaal objectief (de BSO-planner) of binnen het actieve convenant (de convenant-planner).

Hoe en waar kan u inloggen?

Elke persoon die namens het lokaal bestuur actief is in het projectportaal, kan kiezen voor twee opties:

  • Leesrechten: U kunt de projecten bekijken, maar niets aanvullen (geen datum LWO of geen beslissing over de lokale woontoets). Dit kan interessant zijn als u graag het overzicht behoudt, zonder mails te krijgen met de aanvragen van initiatiefnemers om sociale woonprojecten te bespreken op het lokaal woonoverleg.
  • Schrijfrechten: U ontvangt de vragen van initiatiefnemers om sociale woonprojecten te bespreken op het lokaal woonoverleg. Deze rol is interessant als u de lokale woontoets uitvoert namens het College van Burgemeester en Schepenen of als deze opdracht aan u gedelegeerd werd (na goedkeuring van de gemeentelijke beleidsvisie op sociaal wonen).

Wat ziet u in het projectportaal?

Op de startpagina ziet u de planners (met het BSO en met de eventuele convenanten) en de te behandelen projecten. Rechts ziet u enkele actieknoppen, waar u de BSO-simulator kunt bekijken of de lokale woontoets kunt ingeven. Onderaan rechts kunt u navigeren naar “Overzicht projecten”, waar u alle projecten binnen uw gemeente kunt raadplegen waarvoor een lokale woontoets werd aangevraagd.

Onder ‘Te behandelen projecten’ kunt u de datum van het lokale woonoverleg (LWO) aan een project toevoegen. U moet dit eerst doen voor u de lokale woontoets kan ingeven.

Op de balk van de BSO-planner ziet u hoeveel woningen er nog gerealiseerd kunnen worden binnen het bindend sociaal objectief (BSO). Met de projecten op de planner kan het BSO behaald worden (we tellen alle projecten mee die gerealiseerd werden, in uitvoering zijn of op de projectenlijst staan). Staat de teller op nul? De gemeente kan binnenkort een sociaal woonbeleidsconvenant aanvragen om – indien gewenst – bijkomende sociale huurwoningen te realiseren. De minister bevoegd voor Wonen lanceert hiervoor periodiek een oproep. Meer info over de convenanten leest u op de webpagina ‘Een sociaal woonbeleidsconvenant sluiten en uitvoeren’.

In de BSO-simulator ziet u de projecten waarvoor de lokale woontoets aangevraagd werd. Voordat u een lokale woontoets kunt ingeven, moet u de datum van het lokale woonoverleg (LWO) invullen op het startscherm. Afhankelijk van het type project beantwoordt u één, twee of drie vragen:

  1. Past dit project binnen het gemeentelijke woonbeleid?
  2. Past dit project binnen het bindend sociaal objectief (BSO) of binnen het sociaal woonbeleidsconvenant? Zolang de teller niet op nul staat, kunt u nog minstens één project gunstig adviseren. U kunt het BSO of convenant éénmaal overschrijden, met een project van hoogstens 10 bijkomende wooneenheden. Wilt u een grotere toename goedkeuren? Als gemeente kunt u een gemotiveerde uitzondering vragen bij de minister bevoegd voor Wonen, om met dat laatste project op onverwachte opportuniteiten in te spelen. Hier leest u het Ministerieel Besluit(opent in nieuw venster) in kwestie.
  3. Kan de gemeente zich ertoe verbinden om de wooninfrastructuur op te nemen in het gemeentelijk openbaar domein?

Welke projecten ziet u?

U kunt de projectfiches zien van de projecten waarvoor de initiatiefnemer u vroeg om de lokale woontoets uit te voeren.

U ziet alles vanaf de vraag om een project te bespreken op het lokaal woonoverleg tot aan de opname in de projectenlijst. Daarvoor is het project “in voorbereiding” en ziet enkel de initiatiefnemer de projectfiche. Deze kan de gegevens nu nog aanvullen of bijwerken. Zodra de gemeente de lokale woontoets voor een project heeft uitgevoerd, worden de projectgegevens vastgeklikt. Als er nu nog wijzigingen aangebracht worden, dan wordt er een nieuwe versie van de projectfiche gemaakt. De beleidstoetsen (de lokale woontoets en eventueel de renovatietoets) moeten opnieuw doorlopen worden.

Wie doet wat?

Wonen in Vlaanderen raadt initiatiefnemers sterk aan om in de voorbereidende fase al in dialoog te gaan met het lokale bestuur, opdat de contouren van het project al helder worden bepaald. De initiatiefnemer maakt een projectfiche aan en vraagt de beleidstoetsen aan in het projectportaal.

Gaat het om een renovatie- of een vervangingsbouw? Dan voert Wonen in Vlaanderen eerst de renovatietoets uit. Is deze positief, dan kan de initiatiefnemer de lokale woontoets aanvragen. De gemeente ontvangt de vraag om de lokale woontoets uit te voeren voor een bepaald sociaal woonproject.

Na de bespreking op het lokaal woonoverleg en na de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen vult u de lokale woontoets aan in het projectportaal.

Eens de plannen voor het project concreet zijn uitgewerkt (aantal woningen en types gekend) kan de initiatiefnemer het voorontwerp indienen voor advies bij Wonen in Vlaanderen. Bij een positief advies kan het project verder naar de meerjarenplanning.

Elke actor speelt zijn specifieke rol in de procedure: zo werkt de initiatiefnemer het project uit en geeft men aan wanneer het klaar is voor een volgende fase. Wonen in Vlaanderen adviseert het voorontwerp, waakt mee over de infrastructuur en voorziet de financiering. De gemeente regisseert door de sociale woonprojecten op elkaar af te stemmen, zowel inhoudelijk als qua timing. Wonen in Vlaanderen heeft bij de lokale woontoets geen adviserende rol meer, maar ondersteunt de lokale besturen inhoudelijk, onder meer via het lokaal woonoverleg.

Hulp nodig?

Dreigt u te verdwalen in het nieuwe projectportaal? Of loopt er iets verkeerd? In onderstaande handleiding(PDF bestand opent in nieuw venster) vindt u meer informatie over de BSO- en convenantenplanner, het beheren van de lokale woontoetsen en het opvolgen van de projecten in uw gemeente(n).

Verder kunt u de infosessie over het projectportaal voor lokale besturen herbekijken via deze link(opent in nieuw venster).

U kunt contact opnemen:

  • Hebt u problemen bij het aanmelden? Stel uw vraag aan de helpdesk via e-mail naar helpdesk.wonen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) of via telefoon naar 02 505 45 55. Zij helpen u verder bij het aanmaken van een toegang tot het projectportaal of het toekennen van lees- of schrijfrechten voor uw gemeente(n).
  • Met inhoudelijke vragen over de BSO- of convenantplanner of het invoeren van de lokale woontoets in het projectportaal kunt u terecht bij de dienst programmatie via programmatie.wonen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie). Specifieke problemen kunt u melden via het projectportaal zelf (via de knop rechtsboven: “Meld een probleem”).
  • Hebt u een vraag over het lokaal woonoverleg of de bespreking van de lokale woontoets? Neem dan contact op met uw begeleider lokaal woonbeleid bij Wonen in Vlaanderen. De contactgegevens kunt u hieronder vinden.