Gedaan met laden. U bevindt zich op: Klimaatmitigatie Lokaal energie- en klimaatbeleid

Klimaatmitigatie

Op deze pagina kunnen de Vlaamse steden en gemeenten een overzicht vinden van beschikbare data en tools, alsook praktische handleidingen en inspirerende voorbeelden relevant voor lokaal klimaatmitigatiebeleid.  

Datasets, tools & handleidingen per thema

Naast het onderstaande overzicht bestaat ook een meer gedetailleerd overzicht van lokale energie- en klimaatdata. Het geeft weer welke data tot op welk niveau online beschikbaar is.

    • Energiekaart
      De energiekaart(opent in nieuw venster) toont cijfers per gemeente over groene energie, energiecoöperaties, energiepremies, EPB en EPC.
    • Burgemeestersconvenant open datasets
      De open datasets vloeien voort uit de opmaak van de jaarlijkse CO2-inventarissen i.h.k.v. het Burgemeestersconvenant. Deze datasets bevatten cijfers over o.a. de jaarlijkse CO2-uitstoot, het energieverbruik en de lokale energieproductie in Vlaamse steden en gemeenten.
    • Fluvius Open Data
      Op Fluvius Open Data(opent in nieuw venster) vindt u datasets over netgebruikers en hun verbruik, Fluvius als leverancier, de energietransitie en de adoptie van nieuwe technologieën in Vlaamse steden en gemeenten.
    • Provincies.incijfers
      Provincies.incijfers(opent in nieuw venster) bevat een databank met cijfers per gemeente of regio over o.a. leefmilieu en klimaat. Hier kan je ook kant- en klare rapporten vinden en grafieken of tabellen op maat maken.
    • Studie ‘Doorlichting lokale klimaatplannen in binnen- en buitenland (2022)
      In deze studie onderzochten VITO en KMPG welke maatregelen uit lokale energie- en klimaatactieplannen effectief en vernieuwend zijn, en breder kunnen worden uitgerold naar lokale besturen in Vlaanderen. Er werden ook 14 goede voorbeelden geselecteerd en beschreven.
    • Maatregelentool emissiereductie
      De maatregelentool emissiereductie ondersteunt gemeenten en steden in Vlaanderen bij de opmaak van duurzame energie- en klimaatactieplannen zoals gevraagd binnen het Europese Burgemeestersconvenant.
    • Praktijkendatabank Energie en Klimaat
      In de praktijkendatabank(opent in nieuw venster) van Netwerk Klimaat (VVSG) kan een lokaal bestuur zich laten inspireren door goede praktijken uit heel Vlaanderen.
    • Lokaal Klimaatpactportaal
      Het lokaal klimaatpactportaal(opent in nieuw venster) toont de vooruitgang van de lokale besturen voor de 17 verschillende doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) doorheen de tijd.
    • Webinars Energieke Vrijdagen
      Webinars(opent in nieuw venster), georganiseerd door Netwerk Klimaat (VVSG), voor lokale besturen waar telkens een relevant onderwerp aan bod komt binnen het thema Energie en Klimaat, van inspirerende voorbeelden tot concrete toepassingen. Ook de werven van het LEKP komen hier aanbod.
    • Gemeente-Stadsmonitor
      De Gemeente-Stadsmonitor(opent in nieuw venster) is een omgevingsscanner die de brede omgeving van elke Vlaamse gemeente en stad in beeld brengt. De monitor bevat meer dan 400 omgevingsindicatoren of -cijferreeksen die onderverdeeld zijn in verschillende thema’s waaronder ook energie, gebouwen en mobiliteit.
    • Stroomvoorspeller

      Hoeveel groene stroom verwachten we van de zonnepanelen en windmolens in elke gemeente? Voor hoeveel gezinnen volstaat dat en hoeveel CO2-uitstoot vermijden we hiermee? Is dat meer dan vorig jaar? Wordt vandaag of morgen een topdag? De stroomvoorspeller(opent in nieuw venster) weet het antwoord op al die vragen. Deze tool helpt provincies en gemeenten om het draagvlak voor groene energie verder uit te bouwen.

    • Zonnekaart
      Hoe geschikt zijn de daken in uw gemeente voor zonnepanelen of een zonneboiler? Bekijk de score van de daken van jullie gemeentegebouwen, en kom te weten wat zonnepanelen op jullie dak kunnen opbrengen. U kunt de zonnekaart(opent in nieuw venster) ook gebruiken voor communicatie naar de gezinnen en de ondernemingen in uw gemeente.

    • Locatie windturbines
      Op basis van informatie uit de stedenbouwkundige vergunningsaanvragen, later vervangen door de omgevingsvergunningaanvragen, wordt de locatie van aangevraagde windturbines op Geopunt weergegeven.

    • Hernieuwbare EnergieAtlas
      De hernieuwbare energieatlas geeft een inschatting van het hernieuwbare energiepotentieel tot op het grondgebied van een gemeente. Bekijk de kaart op Geopunt.

    • Groene energie en WKK voor burgers
      Wilt u de burger mee op de kar van de hernieuwbare energie krijgen? Voor info die u kunt gebruiken voor de communicatie van uw lokaal bestuur, zie Groene energie.

    • Energiemarkt in cijfers
      Op Energiemarkt in cijfers(opent in nieuw venster) (VREG) is data over geleverde groene stroom & biogasinjectie per gemeente terug te vinden.

    • Energiedelen in een gebouw
      Met de Encyclopedie(PDF bestand opent in nieuw venster) en het Stappenplan Energiedelen(PDF bestand opent in nieuw venster), opgemaakt door Th!nk E in opdracht van het Kenniscentrum Vlaamse Steden, krijgt een lokaal bestuur een praktische online gids aangereikt om te komen tot succesvolle projecten. Ze bevatten toegankelijke informatie over wat energiedelen nu precies is en hoe je kan starten met energiedelen in een gebouw.

    • Subsidievinder (VEB)
      Via de tool Subsidievinder(opent in nieuw venster) biedt het VEB een overzicht van enkele mogelijke subsidies ter ondersteuning van energiebesparende maatregelen voor publieke organisaties, op regionaal niveau.
    • Subsidiegids (VLEVA)
      Het Europese subsidielandschap is complex. Deze gids(opent in nieuw venster) is speciaal voor steden en gemeenten en helpt je de juiste subsidies en contactpersonen te vinden.