Gedaan met laden. U bevindt zich op: MVOO-criteriatool: kies makkelijk duurzaamheidscriteria voor je overheidsopdrachten ICT-infrastructuur van je school

MVOO-criteriatool: kies makkelijk duurzaamheidscriteria voor je overheidsopdrachten

Bereid je een aanbesteding voor om ICT-materiaal aan te kopen voor je school? De tool voor maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten (MVOO) helpt je om criteria rond duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en circulariteit in je bestekken op te nemen. Zo zorg je dat je aankoop een beperkte impact op het milieu heeft, sociaal en ethisch verantwoord is en de economie versterkt.

De MVOO-tool, wat is dat eigenlijk?

© Adobe. (2024). Firefly (Firefly Image 3) [AI-afbeeldingengenerator]. https://firefly.adobe.com.

In de MVOO-tool(opent in nieuw venster) kies en download je bijna kant-en-klare criteria om in je overheidsopdrachten op te nemen. Zoals technische specificaties en gunningscriteria voor onder andere het klimaat, de circulaire economie, het dierenwelzijn en de arbeidsomstandigheden. Met de 3 ambitieniveaus die van basis tot ambitieus gaan, kun je je (ICT-)aankopen in je eigen tempo duurzamer maken. Op dit moment zijn de criteria verdeeld in 17 productgroepen waaronder ICT-hardware, maar bijvoorbeeld ook schoonmaak en kantoormeubilair.

De tool is ontwikkeld door Vlaanderen en Nederland. Zo kunnen organisaties in de 2 regio’s duurzaamheidscriteria gebruiken die op elkaar afgestemd zijn.

Op de website van MVOO(opent in nieuw venster) vind je meer informatie over de tool en krijg je toegang tot de criteria.

Hoe past de tool in het duurzame ICT-beleid van je school?

Een van de 17 productgroepen in de tool is ‘ICT-hardware en mobiele apparaten(opent in nieuw venster)’. Concreet gaat het om computers, laptops, tablets, beeldschermen en mobiele telefoons.

In de productgroep vind je algemene criteria die gelden voor alle ICT-hardware en specifieke criteria die gelden voor 1 of meer toestellen. In het laatste geval staat in het criterium voor welke toestellen het geldt.

Let wel: niet alles rond ICT vind je terug bij ‘ICT-hardware en mobiele apparaten’. Reproductieapparatuur, zoals kopieermachines, valt onder de groep ‘Reproductieapparatuur’ en ICT-netwerken onder de groep ‘Netwerken, datacenterhardware en telefoniediensten’. Voor software, infrastructuur, datacenters en dienstverlening voor hardware zijn er nog geen criteria.

Hoe gebruik je de tool?

Op de MVOO-website(opent in nieuw venster) kun je filmpjes bekijken waarin je ziet hoe je de tool het best kunt gebruiken en waarin je uitleg krijgt over de ambitieniveaus.

Praktisch voorbeeld: nieuwe tablets

Stel: je wilt nieuwe tablets aankopen en je vindt het belangrijk dat ze een batterij hebben die duurzaam geproduceerd is en een lange levensduur heeft.

  • Stap 1

    Stap 1

    Ga naar de MVOO-criteriatool(opent in nieuw venster) en klik de productgroep ‘ICT-hardware en mobiele apparaten’ aan.

    Stap 1 met de MVOO-tool: de criteriatool openen
  • Stap 2

    Stap 2

    Vul bij ‘Zoek criteria’ eventueel een trefwoord in en druk op ‘Zoeken’. Je krijgt alle criteria die bij je trefwoord passen.

    Stap 2 met de MVOO-tool: criteria zoeken
  • Stap 3

    Stap 3

    Verfijn de zoekresultaten door bovenaan de lijst een ambitieniveau te kiezen. Onder de beschrijving van elk criterium staat waarop het criterium een gunstige invloed heeft:

    • energie: energie en klimaat
    • materialen: materialen en grondstoffen
    • bodem: bodem en water
    • ecologie: ecologie en biodiversiteit
    • gezondheid: gezondheid, welzijn en leefomgeving
    • sociaal: sociale ketenaspecten
    • dierenwelzijn
    • circulair
    • biobased: biobased economie.

    De criteria die je wilt gebruiken, kies je door op de blauwe knop ‘Toevoegen’ te klikken.

    Stap 3 met de MVOO-tool: zoekresultaten verfijnen via ambitieniveaus
  • Stap 4

    Stap 4

    Als je al je criteria gekozen hebt, klik je rechtsboven op ‘x criteria toegevoegd’. Zo kom je op de overzichtspagina terecht.

    Stap 4 met de MVOO-tool: naar de overzichtspagina navigeren
  • Stap 5

    Stap 5

    Op de overzichtspagina kun je elk criterium dat je koos downloaden als Word-, pdf- of json-bestand. Bij sommige criteria staat een driehoek met een uitroepteken. Dat betekent dat je na het downloaden op de plekken met [x] nog een waarde moet invoeren. Zo zorg je dat je het criterium volledig afstemt op de context van je school.

    Stap 5 met de MVOO-tool: gekozen criteria downloaden

Waarvoor staan de ambitieniveaus?

De criteria in de tool zijn geordend volgens 3 ambitieniveaus: basis, significant en ambitieus. Je herkent ze aan 1, 2 en 3 groene blaadjes. Bepaal op voorhand welk ambitieniveau je voor je school of aankoop wilt gebruiken. Zo werkt de tool het best en vind je veel gerichter de juiste criteria.

  • Ambitieniveau 1: basis

    De criteria van dit niveau zijn echte minimumeisen waarmee je niet-duurzame producten en diensten uitsluit.

  • Ambitieniveau 2: significant

    Met de criteria van dit niveau koop je diensten en producten aan waarmee je significant aan duurzaamheid wint. Het gaat onder andere om criteria waarmee je toestellen beter gerepareerd en gerecycleerd kunnen worden.

  • Ambitieniveau 3: ambitieus

    Met de criteria van dit niveau vraag je naar toestellen waarvoor zo weinig mogelijk grondstoffen gebruikt zijn en zo weinig mogelijk CO2 uitgestoten is.

Regelmatige updates

Met de hulp van experts en gebruikers worden de tool en de criteria om de 1,5 jaar bijgewerkt. Het is dankzij die feedback van mensen die dag in dag uit met duurzame overheidsopdrachten bezig zijn, dat de beheerders van de tool te weten komen of een norm veranderd is. Ook de markt kan veranderen. Een criterium dat nu onder ambitieniveau ‘significant’ hoort, kan naar ambitieniveau ‘basis’ verschoven worden omdat het ingeburgerd is geraakt. Ook alle ontwikkelingen in het Europese beleid worden in de criteria geïntegreerd.

Kleine euvels worden het hele jaar door verholpen. Via het contactformulier op de MVOO-site kun je bijvoorbeeld laten weten dat een link niet meer werkt. Als je melding dringend is, wordt ze meteen verwerkt.