Versterk je ICT-competenties: DigCompEdu in de praktijk
Ben je klaar om je ICT-vaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Op woensdag 26 maart organiseert het Kenniscentrum Digisprong een inspirerende studiedag, waarbij je op ontdekkingsreis gaat langs verschillende domeinen en competenties van het DigCompEdu-Framework.
- 26 maart 2025
- 9.30 tot 15.30
Hendrik Consciencegebouw
Routeplanner opent in nieuw venster
Koning Albert II-laan 15, Brussel- 12 maart 2025
DigCompEdu geeft je handvaten om je digitale competenties te ontwikkelen en/of te verbeteren. Zo kan je ICT doelgericht inzetten voor, tijdens en na je lessen.
We trappen de dag af met de competentie ‘Analyse van data’. Zoals JaapJan Vroom het zegt: “Je moet je eerst afvragen wat je wilt weten, wat je nodig hebt, en daar vervolgens je data bij zoeken of deze genereren.” Dat vormt de basis voor de keynote over data-ondersteund onderwijs. Vervolgens ontdek je de initiatieven van het Kenniscentrum Digisprong op het gebied van ICT-professionalisering. De voormiddag sluit je af met een interactief panelgesprek over de ICT-bootcamps, met ervaringsdeskundigen en experts.
In de namiddag versterk je je ICT-competenties tijdens een reeks workshops. Kies een sessie die aansluit bij jouw leerdoelen en ga praktisch aan de slag met nieuwe tools en technieken.
Klinkt dit als iets voor jou?
Programma
10.30 - 11.00 | 10.30 - 11.00 Opening door Hamid Riffi, directeur Kenniscentrum Digisprong Auditorium |
11.00 - 12.00 | 11.00 - 12.00 Keynote: Hoe je als school tot data-ondersteund onderwijs komt AuditoriumJaapJan Vroom presenteert het advies ‘Uitzicht op inzicht’, waarin hij de stappen beschrijft die het Deltion college gezet heeft om data-ondersteund onderwijs te realiseren. Dit advies, waaraan een jaar lang is gewerkt door een diverse groep medewerkers, biedt een helder en inspirerend beeld van hun visie, de huidige stand van zaken en een concreet plan van aanpak. Tijdens deze keynote zal JaapJan dit advies presenteren en bespreken hoe jouw instelling kan beginnen met data-ondersteund onderwijs. Het advies legt de nadruk op twee cruciale strategieën: de noodzakelijke organisatorische veranderingen en het ophalen van vragen uit het onderwijs. Grijp deze unieke kans om te leren hoe je met data het onderwijsproces kunt transformeren. Sluit je aan en ontdek hoe je samen verder komt met data! Mis het niet! Spreker: JaapJan Vroom – Npuls en MBO Digitaal |
12.15 - 12.40 | 12.15 - 12.40 Voorstelling van de professionaliseringsinitiatieven van het Kenniscentrum Digisprong Auditorium
|
12.40 - 13.25 | 12.40 - 13.25 Panelgesprek over de bootcamps (professionaliseringstrajecten in opdracht van Kenniscentrum Digisprong) Auditorium |
13.30 - 14.30 | 13.30 - 14.30 Lunchpauze |
14.30 - 15.45 | 14.30 - 15.45 Start workshops, deel 1 (keuze uit verschillende workshops)
Verantwoorde AI <3 DigCompEdu In deze sessie sta je stil bij verantwoorde AI in onderwijs vanuit de visietekst van Kenniscentrum Digisprong en het brede onderwijsveld. Daarnaast zoom je in op wat de komst van deze nieuwe technologie kan betekenen voor jouw competenties als onderwijsprofessional. Spreker: Willem Schoors Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren Aan de slag met KlasCement KlasCement is een gratis platform waarop leerkrachten lesmateriaal, ideeën en inspiratie delen. Tijdens deze sessie:
Spreker: Jan Redant Doelgroep: leraren Ontwerp data-ondersteund onderwijs met ons! Wil je ontdekken hoe je Learning Analytics kunt integreren in je lesontwerp? En wil je ervaren hoe data je lesontwerp verbeteren? Tijdens deze sessie duik je in het bordspel ‘FOLA2’ en bespreek je hoe dit spel een rol kan spelen binnen jouw instelling. FOLA2 overbrugt de kloof tussen Learning Analytics en lesontwerp. Gebaseerd op het TPACK-model combineer je in het spel pedagogiek en onderwijsvisie met technologie ondersteund leren én Learning Analytics. Sluit je aan en speel mee! Tijdens deze sessie:
Spreker: JaapJan Vroom - Npuls en MBO Digitaal Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren WAI-NOT, veilig en toegankelijk internet voor iedereen WAI-NOT biedt kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking een toegankelijke website in een veilige omgeving. Het is een alternatief voor (en een springplank naar) het wereldwijde web. Spreker: Nicolas Verwimp Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren type 2 Whizzkids, digitale basisvaardigheden verwerken en integreren Whizzkids gelooft in de kracht van het verwerven van digitale basisvaardigheden met de focus op samenwerken en leren van elkaar. Op deze manier bieden we jongeren kansen om op te groeien tot weerbare, digitaal sterke burgers. Whizzkids organiseert gratis online klaswedstrijden waarbij je oefent op geïntegreerde digitale vaardigheden. Wat mag je verwachten in deze workshop?
Spreker: Guido Vermaerke Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren basisonderwijs (4de - 6de leerjaar), leraren secundair onderwijs (eerste graad A en eerste graad B-stroom), leraren BUSO, BuLO en OKAN. Archief voor Onderwijs: Werken aan informatievaardigheden en mediageletterdheid In een wereld waarin informatie overal en altijd beschikbaar is, worden jongeren dagelijks overspoeld met nieuws, feiten en meningen. Het vermogen om betrouwbare bronnen te herkennen, kritisch om te gaan met informatie en efficiënt te zoeken naar relevante gegevens is belangrijker dan ooit. Ontdek tijdens deze workshop onze leerlingenruimte van Het Archief voor Onderwijs, waarin je klas kan werken aan hun informatievaardigheden en mediageletterdheid. Zet je leerlingen zelfstandig aan het werk in deze veilige, reclamevrije omgeving met duizenden kijk- en luisterfragmenten. Laat hen zelf zoeken, filteren, selecteren, knippen, beoordelen en becommentariëren. Hebben ze het wat in de vingers, dan kan je ze ook een verhaal laten vertellen of presenteren met hun vondsten. Dankzij de audio en video van meer dan 60 aanbieders, geselecteerd op basis van leerplandoelen en eindtermen, leren je leerlingen ook omgaan met heel diverse bronnen, op maat van hun onderwijsniveau. In deze workshop gaan we samen stap voor stap door de mogelijke werkvormen met concrete voorbeelden uit de lespraktijk. Je krijgt inspiratie voor oefeningen in de klas of thuis en ontdekt ook de direct inzetbare kijkkaders, ontwikkeld in samenwerking met Arteveldehogeschool. Die geven je leerlingen een houvast bij het beoordelen van audiovisuele historische bronnen op bruikbaarheid, correctheid en betrouwbaarheid. Je werkt tijdens deze workshop al opdrachten uit, die je onmiddellijk kan aanpassen aan het niveau en de noden van je leerlingen. Neem dus zeker je laptop en ideeën mee! Doelstellingen:
Nodig voor de workshop:
Spreker: Charlotte Matthys Doelgroep: Leraren lager en secundair onderwijs Clicksafe: een toolkit voor veilig en verantwoord internetgebruik bij kinderen en jongeren
Spreker: Nancy Van Belleghem Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren |
15.45 - 16.30 | 15.45 - 16.30 Start workshops, deel 2 (keuze uit verschillende workshops)
De evolutie van LeerID In deze sessie krijg je een stand van zaken over wat er vandaag al mogelijk is met LeerID. De verschillende functionaliteiten worden overlopen, gaande van het aanmaken van LeerID-accounts tot het integreren van klasinformatie in het LeerID Schoolloket. Daarbij zal het belang van kwalitatieve brongegevens in het gebruik van LeerID toegelicht worden. Tot slot worden er toekomstplannen toegelicht, waarbij er ruimte is tot vragen stellen en het geven van feedback. Spreker: Toon Beens Doelgroep: schoolleiders en ICT-coördinatoren FCL: Versterk je lesgeven en leren met digitale technologieën Als leraar staat lesgeven centraal. Digitale technologieën kunnen jouw lessen op verschillende manieren ondersteunen en verbeteren.
Sprekers: Jana Op de Beeck - FCL-ambassadeur Vlaanderen Doelgroep: leraren Werken aan toegankelijkheid en inclusie in de klas Deze interactieve sessie biedt je een praktische verkenning van toegankelijkheid en inclusie in het onderwijs, gekoppeld aan het DigCompEdu-framework. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden leer je hoe je digitale tools toepast om een inclusieve leeromgeving te creëren. Spreker: Selma Dragoci en Matias Van Daele Doelgroep: leraren Whizzkids, digitale basisvaardigheden verwerken en integreren Whizzkids gelooft in de kracht van het verwerven van digitale basisvaardigheden met de focus op samenwerken en leren van elkaar. Op deze manier bieden we jongeren kansen om op te groeien tot weerbare, digitaal sterke burgers. Whizzkids organiseert gratis online klaswedstrijden waarbij je oefent op geïntegreerde digitale vaardigheden. Wat mag je verwachten in deze workshop?
Spreker: Guido Vermaerke Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren basisonderwijs (4de - 6de leerjaar), leraren secundair onderwijs (eerste graad A en eerste graad B-stroom), leraren BUSO, BuLO en OKAN. Clicksafe, jongeren en internet Tijdens deze sessie krijg komen volgende internetfenomenen aan bod, we gaan dieper in op het fenomeen maar je krijgt ook preventietips –, preventietools en handvatten aangereikt om deze te bespreken met kinderen en jongeren. Internetfenomenen waar volgende thema’s aan bod komen:
Spreker: Nancy Van Belleghem Doelgroep: schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren Deze sessie bouwt voort op sessie 1 van Clicksafe, een toolkit voor veilig en verantwoord internetgebruik voor kinderen en jongeren |
Schrijf je nu in voor een halve of volledige dag vol inspiratie en professionalisering op het gebied van ICT.
Locatie en bereikbaarheid
Brussel - Hendrik Consciencegebouw
- Adres
Hendrik Consciencegebouw
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel
Routeplanneropent in nieuw venster