Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ben jij een digitale teamspeler? Net als in een teamsport zijn jouw motivatie en focus belangrijk. We maken samen een sport van Digitale Veiligheid

Ben jij een digitale teamspeler? Net als in een teamsport zijn jouw motivatie en focus belangrijk.

Net als bij een teamsport is jouw houding, jouw motivatie en focus van belang voor het hele team. Zo gaat dat ook met digitale veiligheid binnen de Vlaamse overheid: het is de verantwoordelijkheid van iedereen, niet alleen van de ICT-afdeling, niet alleen van leidinggevenden, maar van ons allemaal.

Ben jij een teamspeler? Ontdek de campagnevideo over verantwoordelijkheid.

Inhoud is aan het laden

Ook jij bent verantwoordelijk voor onze digitale veiligheid

Als het over digitale veiligheid gaat, is iedereen gelijk. We dragen dezelfde verantwoordelijkheid en hebben dezelfde kracht om cyberdreigingen af te weren. Het begint met alert zijn en bewust omgaan met digitale veiligheid.

Cyberdreigingen veranderen snel en de methoden die cybercriminelen gebruiken, zijn steeds moeilijker te herkennen. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de meest actuele veiligheidsinformatie en je bewust te zijn van mogelijke risico’s.

Een cyberaanval kan veel schade veroorzaken

De gevolgen van een cyberaanval zijn enorm. Niet alleen verstoring van het werk, inbreuk op privacy en ontwrichting van de maatschappij, maar ook hoge kosten en verlies van vertrouwen van burgers en bedrijven in de overheid. Een medewerker van een gehackte stad zei na een cyberaanval: “Binnen de seconde na de aanval waren we alleen aangewezen op pen en papier, onze redding.” Dit toont aan hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn.

Neem ‘ownership’

Ownership is een term die je vaker zal horen als het over digitale veiligheid gaat. Eigenlijk zegt het gewoon: neem je verantwoordelijkheid op.

Waaruit bestaat die verantwoordelijkheid? Enkele tips:

  • Bewustwording en training

    Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over digitale veiligheid en hou in de gaten welke soorten dreigingen er bestaan. Volg training wanneer je organisatie die aanbiedt en pas toe wat je geleerd hebt.

  • Risicomanagement

    Denk na over mogelijke risico’s en hoe je deze kunt vermijden. Soms vraagt dit gewoon een dosis gezond verstand.
    Weet bijvoorbeeld dat haastigheid tot slordigheid kan leiden en dat verstrooidheid wel eens onachtzaamheid zou kunnen worden. Dat is precies waar cybercriminelen op zitten te wachten.

  • Blijf altijd alert en deel je ervaring met je team

    Digitale veiligheid loopt nooit ten einde. De methoden die cybercriminelen gebruiken worden steeds vindingrijker en steeds moeilijker te herkennen. Alert zijn, bewust blijven van de risico’s en je verantwoordelijkheden ernstig nemen, vormen de basis van meer digitale veiligheid. Een sterk team is ook een team dat informatie deelt en leert van de ervaringen van de anderen. Neem hiervoor een voorbeeld uit de sport.

    Conclusie, digitale veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. We dragen allemaal bij aan de bescherming van onze organisatie.