Gevolgen van opname
Overweeg je om na een ziekteperiode terug aan de slag te gaan, maar kun je nog niet voltijds werken? Dan kun je binnen de diensten van de Vlaamse overheid deeltijdse prestaties wegens ziekte aanvragen. Dit zijn de gevolgen als je hiervan gebruikmaakt.
Gevolgen van opname
- Gevolgen voor anciënniteit: deze afwezigheid telt als dienstactiviteit, dus je bouwt anciënniteit op.
- Gevolgen voor vakantiedagen: deze afwezigheid heeft geen invloed op je vakantiedagen.
- Gevolgen voor pensioen:
- Ben je statutair? Dan heeft deze afwezigheid geen invloed op je pensioen.
- Ben je contractueel? Dan wordt deze afwezigheid (= periodes van afwezigheid in het kader van gedeeltelijke werkhervatting) gelijkgesteld met periodes van tewerkstelling, als voldaan is aan een aantal voorwaarden. Lees meer op de webpagina van de Federale Pensioendienst(opent in nieuw venster).
- Meer informatie of een vraag? Lees meer op de webpagina van de Federale Pensioendienst(opent in nieuw venster) of ga langs bij een pensioenexpert voor je persoonlijke vraag(opent in nieuw venster).
- Gevolgen voor aanvullend pensioen: deze afwezigheid telt mee voor je aanvullend pensioen. Meer informatie of vraag? Lees meer op de webpagina ‘Aanvullend pensioen’.
- Gevolgen voor ziektecontingenten:
- Ben je statutair aangeworven met een vacature gepubliceerd voor 1 juni 2024? Dan wordt elke ziektedag dat je afwezig bent wegens deeltijdse ziekte aangerekend op je ziektecontingent van 666 werkdagen. Een ziektedag van 7,6 uur staat gelijk aan 1 dag. Ben je ziek op een dag dat je conform je werkrooster meer of minder dan 7,6 uur moest werken? Dan zal dit pro rata verrekend worden. Voorbeeld: 3,8 uur = 0,5 ziektedag; 9 uur = 1,184 ziektedag. De ziektedagen van je deeltijdse ziekte hebben geen invloed op je bijkomende ziektecontingent van 365 kalenderdagen dat start vanaf je 63ste verjaardag.
- Ben je na 1 juni 2024 in dienst gekomen in een gezagsfunctie en word je toegelaten tot de statutaire proeftijd? Dan heeft deze afwezigheid geen invloed. Je hebt geen ziektecontingent van 666 dagen. Er is ook geen invloed op je ziektecontingent van 365 kalenderdagen dat start vanaf je 63ste verjaardag.
- Ben je contractueel? Dan heeft deze afwezigheid geen invloed. Je hebt geen ziektecontingent.
- Financiële gevolgen:
- Ben je statutair? Dan heeft deze afwezigheid geen invloed op je salaris, vakantiegeld of eindejaarstoelage.
- Ben je contractueel? Dan krijg je een salaris evenredig met je werkregime. Bereken zelf je salaris op basis van je persoonlijke situatie met de salarissimulator(opent in nieuw venster). Aan deze afwezigheid (= periode van afwezigheid in het kader van gedeeltelijke werkhervatting) is ook een ziekte-uitkering verbonden die wordt uitbetaald door het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Lees meer op de webpagina van het RIZIV(opent in nieuw venster).
Deze afwezigheid heeft geen invloed op je vakantiegeld en eindejaarstoelage.
Gevolgen van voltijdse ziekte tijdens deeltijdse ziekte
- Ben je statutair aangeworven met een vacature gepubliceerd voor 1 juni 2024? Dan hebben bijkomende voltijdse ziektedagen tijdens de deeltijdse ziekte geen invloed op je salaris.
Ben je na 1 juni 2024 in dienst gekomen in een gezagsfunctie?
Je ontvangt voor de dagen deeltijdse ziekte volgens je vooropgesteld werkrooster steeds 100% van je salaris.
De verloning van de bijkomende voltijdse ziektedagen tijdens je verlof voor deeltijdse prestaties wegens ziekte is afhankelijk van de voltijdse ziekte voorafgaand aan je verlof voor deeltijdse prestaties wegens ziekte. Er zijn 3 mogelijke situaties:
Ontving je tijdens je voltijdse ziekte, net voorafgaand aan je verlof voor deeltijdse prestaties wegens ziekte, 100% salaris (= 1ste ziektedag tot en met 60ste ziektedag)? Je ontvangt voor je bijkomende voltijdse ziektedagen 80% van je salaris en dit voor een periode van 180 kalenderdagen startend vanaf je 1ste voltijdse ziektedag (tijdens je verlof voor deeltijdse prestaties wegens ziekte). Na deze periode ontvang je een herleid salaris van 75%.
Ontving je tijdens je voltijdse ziekte, net voorafgaand aan je verlof voor deeltijdse prestaties wegens ziekte, een herleid salaris van 80% (= 61ste ziektedag tot en met 180ste ziektedag)? Je ontvangt voor je bijkomende voltijdse ziektedagen 80% van je salaris en dit voor een periode van 180 kalenderdagen startend vanaf je 1ste voltijdse ziektedag (tijdens je verlof voor deeltijdse prestaties wegens ziekte) vermindert met het aantal kalenderdagen ziekte waarvoor je al 80% hebt ontvangen voor je verlof voor deeltijdse prestaties wegens ziekte. Na deze periode ontvang je een herleid salaris van 75%.
Ontving je tijdens je voltijdse ziekte, net voorafgaand aan je verlof voor deeltijdse prestaties wegens ziekte, een herleid salaris van 75% (= vanaf de 181ste ziektedag)? Je ontvangt voor je bijkomende voltijdse ziektedagen steeds een herleid salaris van 75%.
Meer details over de voltijdse ziekteregeling kan je lezen op de webpagina ‘Ziek. Wat nu?’.
Ben je contractueel? Dan ontvang je tijdens de eerste 20 weken van je gedeeltelijke werkhervatting geen gewaarborgd loon voor de voltijdse ziektedagen, maar een uitkering van je ziekenfonds, ongeacht de reden van de voltijdse ziekte. Na 20 weken worden de regels van het gewaarborgd loon weer van toepassing, en ontvang je mogelijk wel gewaarborgd loon voor de voltijdse ziektedagen tijdens je gedeeltelijke werkhervatting. Tijdens je deeltijdse prestaties wegens ziekte heb je geen recht op een aanvulling van de werkgever.
Cumulatie
Wil je tijdens deze afwezigheid een nevenactiviteit uitoefenen? Bijvoorbeeld een bijberoep of andere activiteit? Dan heb je in sommige situaties een formele toestemming nodig. Lees meer op de webpagina ‘cumulatie’.