Onrechtmatig gebruik van foto’s kan je duur te staan komen
Ga jij soms online op zoek naar beelden of foto’s om een post op social media of een online bericht te illustreren? Wees dan voorzichtig met waar je jouw materiaal vandaan haalt.
Onrechtmatig gebruik leidt tot hoge boetes
Op beeldmateriaal rust immers auteursrecht en het niet respecteren daarvan kan tot hoge boetes leiden. Als je een foto of beeld wil gebruiken, moet je altijd toestemming vragen aan de auteur en/of het juiste copyright vermelden.
Fotodatabanken
Ben je op zoek naar generieke beelden of specifieke foto’s van jouw departement? Neem dan contact op met de communicatiecollega’s van jouw entiteit. Zij beschikken vaak over een eigen fotodatabank of een abonnement op fotodatabanken die rechtenvrije foto’s aanbieden.
Op de website van Belga Image, de fotodatabank van Belga, kan je via trefwoorden een passende foto zoeken bij allerlei onderwerpen. Toegang tot de databank kan je aanvragen bij communicatie.dkbuza@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) . Gebruik je een foto van Belga Image, vergeet dan niet het juiste copyright te vermelden.
Er bestaat ook een raamcontract Fotografie. Als je daarvan afneemt, kun je foto’s of fotoreeksen laten maken in het kader van zowel specifieke, als algemene opdrachten zoals landschaps-, portret-, reportage-, event-, campagne- en dronefotografie.
Meer informatie over het raamcontract Fotografie vind je in de catalogus van Het Facilitair Bedrijf.
- Ben je al ingelogd in de catalogus? Klik door naar het raamcontract Fotografie.
- Ben je nog niet ingelogd? Klik op de link en geef daarna de voorgestelde zoekterm in in de zoekfunctie van de catalogus.
- Krijg je foutmelding 403 - Geen toegang? Er is op dit moment een algemene hapering. Kom terug naar deze pagina en klik opnieuw op de link. Je zou dan wél toegang moeten krijgen.
- Blijven de problemen met inloggen? Stuur een mail naar Facilipunt via 32000@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
AI gebruiken voor afbeeldingen
Je kunt ook je toevlucht zoeken tot AI en zelf een geschikt beeld laten genereren. Foto’s die gemaakt zijn door een machine vallen niet onder de regelgeving van het auteursrecht en kan je dus gebruiken zonder het risico te lopen op boetes. Maar let op: soms zijn beelden die je online vindt, slechts gedeeltelijk gemaakt door een AI-algoritme en rust er toch nog auteursrecht op.
Let op: gebruik je foto’s, afbeeldingen of zelfs teksten die je gegenereerd hebt met behulp van generatieve AI? Vermeld dan wel dat dit gegenereerd is met AI en welk generatief AI-systeem je gebruikte.
Bekijk ook even de richtlijnen van de Vlaamse overheid voor het gebruik van publiek toegankelijke generatieve AI