Federale hervormingen van het medisch pensioen
Op 13 juni 2024 is de wet tot invoering van de tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering voor ambtenaren gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wet maakt deel uit van de hervorming van het medisch pensioen. De nieuwe regeling treedt pas op 1 januari 2028 in werking, maar een aantal bepalingen zijn al van toepassing vanaf 1 januari 2025. Ontdek hier wat er in de tussentijd geldt en hoe de nieuwe regeling er vanaf 1 januari 2028 uitziet.
Wat wijzigt er vanaf 1 januari 2025?
De belangrijkste wijzigingen vanaf 1 januari 2025 zijn:
De ‘pensioencommissie’ die het medisch onderzoek uitvoert, verandert van naam naar het Medisch Expertisecentrum voor Arbeidsgeschiktheid (MEVA).
De werkgever is verplicht om voor de doorverwijzing re-integratie-initiatieven te ondernemen. Dit was binnen de diensten van de Vlaamse overheid al een goede, vaste praktijk.
De evaluatieprocedure bij Medex wordt eenvoudiger. Zo zal het medisch onderzoek enkel door een arts van Medex worden uitgevoerd. Tot 31 december 2024 werd dit onderzoek door een arts van Medex én een externe arts uitgevoerd.
De beslissing ‘definitief pensioen’ zal niet langer bestaan. De beslissing ‘tijdelijk pensioen’ blijft wel mogelijk tot 31 december 2027.
De ambtenaar kan beroep doen op een ‘terug-naar-werkcoördinator’ bij Medex. Die kan de ambtenaar helpen tijdens het re-integratieproces.
Welke regeling geldt er vanaf 1 januari 2028?
De grote lijnen van de regeling die vanaf 1 januari 2028 geldt, zijn de volgende:
Het zogenaamde ‘medisch pensioen’ verdwijnt. Ambtenaren die door lichamelijke ongeschiktheid niet meer in staat zijn om hun ambt uit te oefenen, zullen in tijdelijke arbeidsongeschiktheid worden gesteld. Ambtenaren in tijdelijk pensioen worden op 1 januari 2028 automatisch in tijdelijke arbeidsongeschiktheid geplaatst.
De band met de werkgever is nooit volledig of definitief verbroken. Medex onderzoekt de ambtenaren in kwestie op regelmatige basis. Als gevolg van zo’n onderzoek kan Medex beslissen dat de betrokken ambtenaar opnieuw arbeidsgeschikt is. In dat geval zal de werkgever inspanningen moeten leveren om de ambtenaar opnieuw aan het werk te stellen.
Ambtenaren die tijdelijk arbeidsongeschikt zijn, ontvangen een vervangingsinkomen. Dat is de tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering voor ambtenaren (TAVA). De TAVA wordt op dezelfde wijze berekend als het medisch pensioen. In specifieke gevallen wordt de TAVA verhoogd met een hervormd ‘supplement gewaarborgd minimum’.
Er zullen soepelere cumulatieregels van toepassing zijn. De ambtenaar zal de uitkering hierdoor makkelijker kunnen cumuleren met beroepsinkomsten dan vandaag het geval is met het pensioen.
De invoering van de TAVA heeft een dubbel doel:
de TAVA geeft (jonge) ambtenaren de kans om te re-integreren;
de minimumbescherming wordt verhoogd, om een levenslange ‘pensioenval’ te vermijden.
Vervolgstappen
- De komende weken en maanden zal het Agentschap Overheidspersoneel de webpagina’s over het medisch pensioen op Vlaanderen Intern aanpassen.
- De Vlaamse Regering zal moeten bepalen hoe zij de TAVA invoert voor de ambtenaren van de diensten van de Vlaamse overheid. Daarvoor is een wijziging nodig van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006 (VPS). De Vlaamse Regering heeft hiervoor de tijd tot 1 januari 2028.
- Ter voorbereiding van deze VPS-wijziging onderzoekt het Agentschap Overheidspersoneel ook de impact op de dienstverlening en het HR-beleid van de entiteiten.