Gedaan met laden. U bevindt zich op: Welzijnsrondgangen Dienstverlening welzijn en gezondheid

Welzijnsrondgangen

Op deze webpagina kom je alles te weten over de verschillende soorten welzijnsrondgangen, de periodiciteit daarvan, de aanpak en hoe je je hierop kan voorbereiden binnen je entiteit. 

Voor wie?

  • Je bent HR-medewerker, vertrouwenspersoon of contactpersoon welzijn bij de Vlaamse overheid.
  • Je bent leidinggevende bij de Vlaamse overheid.
  • Je neemt de rol van ergocoach op.

Welzijnsrondgangen

Welzijn op het werk is een belangrijke prioriteit binnen de Vlaamse overheid. De preventieadviseurs van de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (GDPB) organiseren op periodieke basis welzijnsrondgangen. Dat doen ze om de verschillende aspecten van welzijn op het werk te onderzoeken.

Die rondgangen helpen jou om te weten welke acties nodig zijn om het welzijn op de werkvloer te garanderen.

Goed om te weten: de rondgangen zijn wettelijk verplicht (volgens artikel II.1-6 van de Codex Welzijn) en zijn er om je op periodieke basis te ondersteunen.

Je hoeft uiteraard niet te wachten op een welzijnsrondgang om bestaande en/of nieuwe welzijnsproblematieken aan te pakken.

    Hoe bereid je je voor op een welzijnsrondgang?

    Zorg dat je de onderstaande informatie minstens 14 dagen voor de welzijnsrondgang bezorgt aan de preventieadviseur die de rondgang zal uitvoeren:

    • actuele versie van het actieplan: met daarin de ondernomen acties naar aanleiding van de adviezen uit de vorige rondgang
    • andere relevante documenten: bijvoorbeeld asbestinventaris, brandpreventiedossier, conformiteitsattesten, keuringen en risicoanalyse elektrische installaties (HS/LS), keuringen hef- en tilwerktuigen, het legionellabeheersingsplan en logboek, onderhoudsdocumenten van brandcentrale, sprinklers en poorten, verslagen van periodieke evacuatie-oefeningen, veiligheidsinstructiekaarten, …
    • wijzigingen van arbeidsplaatsen
    • wijzigingen in arbeidsorganisatie.

    Wil je een rondgang ergonomie organiseren?

    Zijn er teamgebonden klachten (bijvoorbeeld overbelastingsletsels die bij meerdere personeelsleden van de dienst terugkomen)?

    Neem dan contact op met het team ergonomie via ergonomie.gdpb@.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) voor een rondgang ergonomie als je entiteit is aangesloten bij de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming(Excel bestand opent in nieuw venster).

    Tijdens de rondgang wordt er een evaluatie gemaakt van de indeling van de ruimte, het meubilair, de hardware en de omgevingsparameters. Op basis van de vaststellingen van de risico’s, wordt er een advies geformuleerd om overbelastingsletsels bij het uitvoeren van beeldschermwerk te beperken en de efficiëntie bij het uitvoeren van taken te verhogen.

    Goed om te weten: je kan het ergonomische advies van de GDPB vragen in verband met werkplekinrichting.

    Rondgangen specifiek voor de Vlaamse Administratieve Centra (VAC's)

    De GDPB organiseert 2 soorten welzijnsrondgangen in de VAC’s: verticale en horizontale.

    • Stap 1

      De GDPB organiseert jaarlijks een verticale welzijnsrondgang. De preventieadviseurs bekijken tijdens deze rondgang de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals:

      • nutsvoorzieningen, liften, serverruimtes
      • gedeelde lokalen en vergaderzalen
      • trappenhallen
      • douches, fitnessruimte,…
      • satellietwerkplekken
      • kitchenettes, refter,…

      Tijdens deze rondgang bespreek je ook het actieplan van het vorige jaar.

      Een preventieadviseur van de GDPB voert het onderzoek uit samen met de gebouwbeheerder van Het Facilitair Bedrijf, de vakorganisaties en de arbeidsarts.

      De Werkgroep Gebouwen van elke locatie krijgt een terugkoppeling over deze welzijnsrondgangen.

      Goed om te weten: de GDPB organiseert aparte rondgangen voor Het Facilitair Bedrijf met betrekking op de thema’s schoonmaak, catering, onthaal en uitbating.

    • Stap 2

      Een preventieadviseur van de GDPB organiseert 5-jaarlijks een horizontale welzijnsrondgang in elk VAC. Tijdens die rondgang organiseert de preventieadviseur per zone van een entiteit een rondgang. Daarbij bekijkt die de volgende locaties:

      • kantoorruimte
      • toegewezen vergaderzalen
      • toegewezen archiefruimte
      • andere toegewezen entiteitsspecifieke lokalen

      Tijdens deze rondgang bespreek je ook het actieplan van het vorige jaar.

      De preventieadviseur van de GDPB voert dit onderzoek samen uit met de entiteiten/bewoners (want ook de personeelsleden kunnen bezorgdheden signaleren), de vakorganisaties en de arbeidsarts.

      Het verslag van deze rondgangen wordt geagendeerd op de werkgroep welzijn van jouw gebouw en wordt overgemaakt aan de contactpersoon welzijn van elke entiteit in dit gebouw.

      Goed om te weten: per gebouw is er 1 preventieadviseur die de horizontale rondgangen voor dat gebouw zal opvolgen. Alle horizontale rondgangen vinden plaats verspreid over een tijdspanne van maximaal 3 maanden.

      Aanpak

      • Per entiteit is een tijdslot voorzien waarin de preventieadviseur zal langskomen.
      • De preventieadviseur maakt de planning over aan de voorzitter van de werkgroep Gebouwen van jouw gebouw. De voorzitter van deze werkgroep zal deze planning nadien bezorgen aan de leden van de werkgroep.
      • Het verslag wordt geagendeerd op de werkgroep welzijn van jouw gebouw. De gebouwgebonden actiepunten uit dit verslag worden besproken op deze werkgroep welzijn. Hierover kan je entiteit opnieuw een beroep doen op een preventieadviseur van de GDPB.