Gedaan met laden. U bevindt zich op: Nieuwe studierichtingen Examencommissie in 2025

Nieuwe studierichtingen Examencommissie in 2025

Op 1 september 2025 start de Examencommissie met nieuwe studierichtingen in de 3e graad. Dit is een gevolg van de modernisering van het secundair onderwijs.

Bekijk het nieuwe aanbod

Elke studierichting heeft een specifieke finaliteit of doel. De finaliteit bepaalt wat je na het secundair onderwijs kan doen: gaan werken of verder studeren. Er zijn 3 finaliteiten. Aan elke finaliteit zijn 1 of meerdere onderwijsvormen gekoppeld. Lees meer over de structuur van het voltijds secundair onderwijs.

Met een studierichting doorstroomfinaliteit ben je voorbereid op hoger onderwijs. Domeinoverschrijdende studierichtigen (aso) bereiden je voor op een academische bachelor.
Met een studierichting dubbele finaliteit binnen het secundair onderwijs ben je voorbereid op hoger onderwijs (gerichte professionele bachelor) of een job op de arbeidsmarkt.
Met een studierichting arbeidsmarkt ben je klaar voor een job op de arbeidsmarkt.

Overschakelen van een oude naar een nieuwe studierichting

Ben je kandidaat bij de Examencommissie en ben je op 1 september 2025 nog niet klaar met je huidige studierichting?
Dan moet je overstappen naar een nieuwe studierichting. Dit gebeurt niet automatisch. Je moet je inschrijven voor de richting van je keuze. Dat kan vanaf 1 maart 2025.

  • Stap 1

    Welke studierichting kies je best?

    Vergelijk studierichtingen via je kandidatenplatform

    Via de oranje balk ‘Bekijk je opties’ op het kandidatenplatform (opent in nieuw venster)kan je jouw huidige studierichting vergelijken met de nieuwe studierichtingen. Je ziet:

    • welke vakken nieuw zijn

    • welke vakken verdwijnen

    • welke resultaten je kan meenemen

    Je plant je examens in je huidige studierichting best nu al in functie van je overstap. Weet je nu al dat je een richting zal kiezen waar een vak niet meer is opgenomen? Dan is het niet nuttig om nu examen te doen voor dat vak.

  • Stap 2

    Wat gebeurt er met je resultaten?

    Regels voor puntenoverdracht
    • Ben je geslaagd voor een vak? Je neemt je resultaat mee naar je nieuwe studierichting.
    • Heb je minder dan 50% behaald? Je neemt je resultaat niet mee en moet het vak opnieuw afleggen.
    • Taalvakken: je kan je resultaat enkel meenemen als je zowel het mondeling als schriftelijk examen hebt afgelegd en in totaal geslaagd bent voor het hele taalvak. Een resultaat voor enkel mondeling of schriftelijk neem je niet mee.

    Geen buispunten

    Omdat je je resultaten enkel naar je nieuwe studierichting meeneemt als je geslaagd bent, kan je dus ook je buispunten niet gebruiken. Heb je bv. een 47 voor geschiedenis en reken je op buispunten? Dat kan niet. Je moet geschiedenis opnieuw afleggen in de nieuwe studierichting.

  • Stap 3

    Wanneer en hoe inschrijven?

    Vanaf 1 maart 2025 kan je gratis inschrijven voor een nieuwe studierichting. Je blijft ook ingeschreven in je huidige studierichting. Uitzonderlijk ben je dus tijdelijk ingeschreven in twee studierichtingen.

    • Je kan nog examens afleggen in je huidige studierichting.

    • De examenplanning voor de nieuwe studierichting komt later in maart online.
      Die examens starten pas na 1 september, maar je zal wel al examens kunnen plannen.

Een onderwijskwalificatie 3, behaald na een 6e jaar arbeidsmarktfinaliteit of een getuigschrift 6 BSO geeft toegang tot hoger beroepsonderwijs (HBO5 of graduaat).

Het 7e leerjaar gericht op doorstroom naar het hoger onderwijs zorgt ervoor dat je de onderwijskwalificatie 4 kan behalen om toch verder te kunnen studeren in het hoger onderwijs voor een academische of professionele bachelor.