Opstartexamen energiedeskundige type D
Slagen voor het centraal examen is een erkenningsvoorwaarde om te kunnen starten als energiedeskundige type D.
Wie moet wanneer deelnemen?
Wie? | Wanneer? |
---|---|
kandidaat-energiedeskundige type D | examen naar keuze, tenzij er 2 onsuccesvolle pogingen werden ondernomen, dan geldt een wachttijd van 6 maanden na de laatste poging. |
geschorste energiedeskundige type D | voldaan aan de voorwaarden in de beslissingsbrief bij het opleggen van de schorsing |
Examendata
Het examen gaat door op:
- Maandag 5 mei 2025 om 13 uur
- Woensdag 4 juni 2025 om 13 uur
- Dinsdag 1 juli 2025 om 13 uur
- Dinsdag 26 augustus om 13 uur
Het aanbod wordt systematisch aangevuld. Als het aanbod onvoldoende is, kunnen extra dagen in het bestaande aanbod worden aangevuld.
Hoe inschrijven?
- Inschrijven kan via de Energieprestatiedatabank tot 7 dagen voor het examen.
- Kandidaat-energiedeskundigen type D moeten zich eerst en eenmalig registreren als Student type D.
- Ga naar de Energieprestatiedatabank(opent in nieuw venster) en klik onder ‘Registratie’ op ‘Activeren’.
- Selecteer registratie als student type D.
- Als u dat gedaan hebt, verschijnt onder ‘Registratie’ de link ‘Inschrijven examen deskundige type D’. Als u deze link niet ziet, neemt u best contact op met veka@vlaanderen.be.
- De kost van het examen bedraagt 300 euro en wordt betaald bij de inschrijving.
- Indien u bent ingeschreven, maar door overmacht verhinderd bent om deel te nemen, kunt u dat melden via dit contactformulier(opent in nieuw venster). Bij onderwerp geeft u aan “Uitschrijven examen energiedeskundige type D”. Het bewijs van overmacht (bijvoorbeeld een doktersattest) voegt u als bijlage toe.
- Meer informatie vindt u in het examenreglement(PDF bestand opent in nieuw venster).
Wat is de inhoud van het examen?
In het opstartexamen voor energiedeskundige type D komen vragen over het EPC NR zoals kennis over het inspectieprotocol, het toepassingsgebied, … aan bod. Naast theoretische vragen worden er ook 2 praktische cases gegeven.
Het opstartexamen is opgebouwd uit 3 examenonderdelen:
- Regelgeving: theoretische vragen
- Energiescore: theoretische vragen + 1 case
- Energielabel: theoretische vragen + 1 case
Om voeling te krijgen met de theoretische examenvragen kunt u volgende voorbeeld examenvragen(PDF bestand opent in nieuw venster) bekijken (en de antwoorden(PDF bestand opent in nieuw venster)). Deze vragen geven een indicatie van hoe de vragen op het examen eruit zien.
Naast theoretische vragen worden er ook 2 praktische cases gegeven. Dit zijn voorbeelden zoals u ze in de praktijk zou tegenkomen. U dient deze cases in te geven in de leeromgeving van de software en de bijbehorende tussenvragen te beantwoorden.
Tijdens het examen heeft u toegang tot alle documenten op de EPC-pedia, geopunt.be en de leeromgeving van de EPC NR software. U heeft geen toegang tot andere pagina’s op het internet.
Raadpleeg ook de exameninstructies(PDF bestand opent in nieuw venster) en het examenreglement(PDF bestand opent in nieuw venster) voor meer praktische informatie over het examen.
Vrije opleiding
Er is geen verplichte basisopleiding vastgelegd voor de erkenning als energiedeskundige type D.
- Gelet op de vernieuwende aanpak met metingen en de complexiteit van de niet-residentiële gebouwen raadt het VEKA wel ten stelligste aan om een opleiding te volgen.
- De opleidingsinstellingen bepalen zelf de kostprijs van de opleiding.
- De volgende opleidingsinstellingen gaven aan dat ze opleidingen organiseren die interessant zijn voor energiedeskundigen type D:
- Odisee - Energiedeskundige type D(opent in nieuw venster)
- Thomas More - EPC - Energiedeskundige Type D(opent in nieuw venster)
- OVED - Nieuwe opleiding EPC Type D(opent in nieuw venster)
- L’Esprit Academy(opent in nieuw venster)
- Syntra Midden Vlaanderen - nxtpro - E-learning(opent in nieuw venster)
- Syntra PXL(opent in nieuw venster)
Opleidingsmateriaal
Voor het examen is het belangrijkste dat het Inspectie-en meetprotocol goed gekend is. Daarnaast is de bijkomende informatie op de EPC-pedia zeker ook nuttig. U vindt het inspectieprotocol, de formulestructuur en opleidingsmateriaal dat niet geïntegreerd is in de EPC-pedia bij de documenten voor energiedeskundige type D.
Beoordeling
Om te slagen voor het examen moet de (kandidaat-)energiedeskundige een totaalscore van minstens 60% halen op het examen en minstens 50% op elk onderdeel van het examen.
Aantal examenkansen
Nieuwe energiedeskundigen type D hebben 2 kansen om te slagen voor het opstartexamen. Geschorste energiedeskundigen type D kunnen deelnemen aan het opstartexamen als aan de voorwaarden in de beslissingsbrief voldaan is en hebben ook 2 kansen om te slagen voor het opstartexamen.
Als u na 2 pogingen nog niet geslaagd bent, moet u 6 maanden wachten voor u opnieuw mag deelnemen. Om dat te vermijden, is het aangewezen voldoende voorbereid te zijn en een opleiding te volgen.