Stap 4: Huur de budgethuurwoning of zoek opnieuw
Stelde u zich via het Woningportaal kandidaat voor een budgethuurwoning? De verhuurder zal u contacteren als het uw beurt is op de ranglijst en er nog een woning van het door u gekozen woningtype beschikbaar is. Wanneer dit gebeurt, hangt af van uw plaats op die lijst. Het contacteren van de verschillende kandidaten voor u op de lijst kan wel enige tijd in beslag nemen. Maak u dus geen zorgen als het lang duurt vooraleer de verhuurder u contacteert.
Huurovereenkomst afsluiten of verder zoeken naar een budgethuurwoning
De verhuurder heeft geen informatie over uw gezinssamenstelling of uw inkomen. Hij zal en mag deze informatie dus aan u vragen om na te gaan of u de huurprijs kunt betalen en uw gezin niet te groot is voor de woning (bezettingsnorm). Op basis daarvan kan hij besluiten om de woning al dan niet aan u te verhuren.
Afsluiten huurovereenkomst
Zijn de verhuurder en kandidaat-huurder akkoord om de woning te (ver)huren? Dan sluit u een typehuurovereenkomst af met de verhuurder en ondertekent u een bijlage waarin de huidige woningkenmerken staan. De verhuurder registreert de ondertekende documenten in het Woningportaal.
Weigering door de verhuurder
U moet een geldig attest budgethuren hebben op het moment van de ondertekening van de huurovereenkomst. Is uw attest ondertussen vervallen? Vraag dan opnieuw een attest budgethuren aan. Voldoet u niet meer aan de voorwaarden om te budgethuren? Dan moet de verhuurder uw kandidatuur weigeren.
De verhuurder mag ook in de volgende gevallen weigeren om de woning aan u te verhuren:
- U kunt de huur niet betalen
De verhuurder mag de hoogte van uw inkomen vragen, maar niet de aard of bron. De verhuurder mag dus niet vragen of uw inkomen een uitkering is of niet. Dit is volgens artikel 7 van het Vlaams Woninghuurdecreet. - Uw gezin is te groot voor de woning
Uw gezin mag de algemene bezettingsnorm niet overschrijden.
De weigeringsbrief van de verhuurder kunt u nalezen en downloaden op het Woningportaal. U ontvangt bij een weigering ook een bericht via Mijn Burgerprofiel.
- U kunt de huur niet betalen
Geen interesse meer
Heeft u zelf geen interesse (meer) in de nog beschikbare budgethuurwoning(en)? Dan kunt u het aanbod weigeren. U verliest dan uw rangnummer voor dit bepaalde woningtype binnen het aangeboden project.
Deze weigering heeft geen invloed op uw kandidatuur voor andere woningtypes van dit project, uw kandidatuur voor andere projecten of op de geldigheid van uw attest.
Geen beschikbare woningen meer
Zijn alle woningen ondertussen verhuurd en kwam u nog niet in aanmerking? Dan ontvangt u hiervan een bericht via Mijn Burgerprofiel. De publicatie in het Woningportaal zal nu wijzigen naar de status ‘Afgesloten, niet meer beschikbaar’. Uw kandidatuur is daarmee afgesloten.
Wilt u zicht opnieuw kandidaat stellen voor een ander project? Kijk dan regelmatig op het Woningportaal of er nieuwe budgethuurwoningen te huur staan en schrijf u in voor het project van uw keuze.
Huurprijs van een budgethuurwoning
U betaalt voor de budgethuurwoning een lagere huurprijs dan de markthuurprijs. De markthuurprijs hangt af van verschillende factoren zoals de ligging, grootte, kenmerken van de woning. Wonen in Vlaanderen berekent de markthuurprijs.
- Op deze markthuurprijs krijgt u een korting van minstens 15%.
- Uw huurprijs (met korting inbegrepen) is maximaal 945,09 euro of 1050,10 euro (in bepaalde steden en gemeenten).
Huurvoorwaarden bij budgethuren
Uw verhuurder
U huurt een budgethuurwoning van een private eigenaar, een woonmaatschappij of een geconventioneerde verhuurorganisatie.Een geconventioneerde verhuurorganisatie kan zijn
- een gemeente, OCMW of autonoom gemeentebedrijf
- een vzw of een instelling van openbaar nut
- een erkende sociale onderneming (bv. stedelijke verhuurkantoren)
Van wie u huurt, heeft geen impact op uw huurprijs.
De huurovereenkomst
U sluit een huurovereenkomst af met uw verhuurder.Het type huurovereenkomst verschilt naargelang de verhuurder.
- Huurt u van een private eigenaar? Dan ondertekent u een huurovereenkomst uit bijlage 30 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen(Word bestand opent in nieuw venster).
- Huurt u van een woonmaatschappij of geconventioneerde verhuurorganisatie? Dan ondertekent u een onderhuurovereenkomst uit bijlage 31 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen(Word bestand opent in nieuw venster).
- Huurt u een budgethuurwoning via een gemeentelijk reglement? Mogelijk gebruikt de gemeente dan een eigen typehuurovereenkomst. U kunt dit nagaan in het overzicht van gemeenten met typehuurovereenkomsten. Deze volgen altijd minstens het Vlaamse Woninghuurdecreet
Duur en opzeg huurovereenkomst
De huurovereenkomst heeft een looptijd van 9 jaar.
U mag de huurovereenkomst op elk moment opzeggen. U moet hierbij wel een opzeggingstermijn van drie maanden respecteren. Tijdens de eerste drie jaar van de overeenkomst bent u ook een opzeggingsvergoeding verschuldigd. De regels hierover volgen het Vlaamse Woninghuurdecreet. De verhuurder mag de huurovereenkomst niet vroegtijdig opzeggen, behalve wanneer hij grondige renovatiewerken wil uitvoeren.
Na de periode van negen jaar wordt de overeenkomst telkens met drie jaar verlengd, tenzij de verhuurder de huurovereenkomst opzegt.
Ging u een onderhuurovereenkomst aan met een woonmaatschappij of een geconventioneerde verhuurorganisatie die de woningen huurt van een private initiatiefnemer? Dan heeft uw huurovereenkomst mogelijk een kortere looptijd en kan de mogelijkheid om te verlengen verschillen. Dit komt omdat de woonmaatschappij of geconventioneerde verhuurorganisatie zelf huren van een private eigenaar via een hoofdhuurovereenkomst. De onderhuurovereenkomst hangt af van de hoofdhuurovereenkomst. Daardoor is een afwijkende duur mogelijk.
Rechten en plichten van huurder en verhuurder
Voor budgethuurwoningen gelden dezelfde regels als voor andere private huurwoningen (uit het Vlaams Woninghuurdecreet).