Gedaan met laden. U bevindt zich op: Indiening van de aangifte van nalatenschap

Indiening van de aangifte van nalatenschap

Als erfgenaam moet u een aangifte van nalatenschap indienen op basis waarvan de erfbelasting wordt berekend. In de aangifte van nalatenschap wordt het vermogen van de overledene geraamd en wordt de verkrijging van de nalatenschap uitvoerig beschreven.

Indiening

Om een aangifte van nalatenschap in te dienen, kunt u de toepassing ERFonline gebruiken, of een aangifteformulier invullen en opsturen.

Wanneer

Bij elk overlijden moet de nalatenschap van de overledene worden aangegeven aan de Vlaamse Belastingdienst. Ook als de overledene weinig of geen bezittingen had, moet er aangifte worden gedaan.

Dit kan heel eenvoudig via de module ERFonline.

De Vlaamse Belastingdienst voorziet een tolerantie voor een overleden minderjarige: wanneer het netto belastbaar actief zo beperkt is dat er geen erfbelasting verschuldigd is, moet er geen aangifte ingediend worden (zie belastingkredieten in de erfbelasting).

Wie

De nalatenschap van een Belgische rijksinwoner

De Vlaamse erfbelasting is van toepassing als:

  • de laatste fiscale woonplaats van de overledene in het Vlaamse Gewest ligt.

Als de overleden rijksinwoner zijn laatste fiscale woonplaats in Brussel of Wallonië had, dan zijn de Brusselse of Waalse successierechten van toepassing. Woonde de overledene tijdens de laatste vijf levensjaren op meer dan één plaats in België? Dan telt het gewest waar de overledene het langst woonde in die vijf jaar.

De aangifte van nalatenschap moet worden ingediend door

Alle nagelaten goederen (zowel roerende als onroerende) moeten worden aangegeven.

De nalatenschap van een niet-rijksinwoner

Als de overledene niet in België woonde, maar wel in België gelegen onroerende goederen nalaat, moet u een aangifte van nalatenschap indienen. De onroerende goederen worden belast met het recht van overgang. Het recht van overgang is de erfbelasting die verschuldigd is door de erfgenamen van niet-rijksinwoners.

Volgende onroerende goederen moeten worden aangegeven in de Vlaamse aangifte van nalatenschap bij het overlijden van een niet-rijksinwoner:

  • Als alle nagelaten onroerende goederen in het Vlaamse Gewest gelegen zijn, moeten al deze goederen worden aangegeven in een Vlaamse aangifte van nalatenschap.
  • Als er ook onroerende goederen zijn die gelegen zijn in het Waalse of het Brusselse Gewest, moet worden gekeken in welk Gewest het deel van de goederen met het hoogste KI is gelegen. Is het deel van de goederen met het hoogste KI gelegen in het Vlaamse Gewest, dan moeten alle onroerende goederen (ook die in Brussel en Wallonië) worden aangegeven in een Vlaamse aangifte van nalatenschap.

Gezamenlijke of individuele aangifte

U kunt vrij kiezen op welke wijze u de aangifte indient:

  • als een gezamenlijke aangifte.

Dit veronderstelt dat alle erfopvolgers samen de aangifte invullen en ondertekenen. Er wordt een globale afrekening (aanslagbiljet) verstuurd naar het adres van de woonstkeuze.

  • als een individuele aangifte.

In dit geval ontvangt u een individuele afrekening (aanslagbiljet).

Het aangifteformulier is slechts geldig voor de indieners die het formulier hebben ondertekend.