Inspiratiedag duaal leren volwassenenonderwijs 7 mei 2024
Bent u op professioneel vlak bezig met duaal leren in een CVO? Of overweegt u daarmee te starten?
Hieronder vindt u de presentaties van de inspiratiedag op 7 mei 2024..
Workshopaanbod
Er komt heel wat kijken bij de begeleiding van cursisten bij de werkplekcomponent van een duaal leertraject. Aan de hand van een stappenplan reiken we u tijdens deze workshop handvaten aan om alle belangrijke informatie terug te vinden. We gaan aan de slag in het digitale loket app.werkplekduaal.be en doorlopen alle stappen om een overeenkomst op te stellen. Samen met u overlopen we de verschillende artikels van de overeenkomst zodat u bij het ondertekenen de onderneming en cursist correct kunt informeren over de rechten en plichten. Tijdens de sessie is er ruimte voor uw vragen.
Deze workshop werd verzorgd door het Departement Werk en Sociale Economie
GO! Atheneum Liedekerke, een school met heel wat ervaring in duaal leren, brengt inzichten vanuit de praktijkervaring. Zij leggen uit hoe ze aan de slag gingen, welke obstakels ze moesten overbruggen en hoe ze partnerships - uitbouwden. Volta en Constructiv zijn essentiële partners en lichten hun rol toe.
Deze workshop werd verzorgd door GO! Atheneum Liedekerke in samenwerking met Volta en Constructiv.
CVO MIRAS ontwikkelde de duale opleiding Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen in nauwe samenwerking met de sector. De opleiding omvat in grote lijnen afstandsonderwijs en werkplekleren. Begeleiding gebeurt op individuele basis. Tijdens deze workshop ontdekt u hoe de opleiding tot stand kwam, hoe de zoektocht naar werkplekken en cursisten verliep en op welke drempels men botste.
Deze workshop werd verzorgd door CVO MIRAS en mee ondersteund door GO! TA Keerbergen vanuit hun jarenlange praktijkervaring met het begeleiden van leerlingen in het secundair onderwijs.
Bekijk de presentatie Educam en CVO Miras.(PDF bestand opent in nieuw venster)
Bekijk de presentatie GO TA Keerbergen(PDF bestand opent in nieuw venster).
Céline en Virginie zijn sinds september 2022 trajectbegeleiders duaal leren binnen de opleiding Zorgkundige bij CVO MIRAS. Ze nemen u mee in hun praktijkervaring rond werven van cursisten, screening, administratieve opvolging, ervaring met de groepen, teamwerking, evaluatie en deliberatie en nog veel meer. Zowel de positieve aspecten als de knelpunten van duaal leren komen aan bod.
Deze workshop werd verzorgd door CVO MIRAS.
Tijdens deze interactieve sessie bespreken we waar een cursist en een onderneming zich financieel aan mogen verwachten wanneer ze een overeenkomst sluiten. We gaan ook dieper in op de impact van de schorsing van de overeenkomst op de leervergoeding.
Deze workshop werd verzorgd door het Departement Werk en Sociale Economie.
Cursistenevaluaties zijn erg belangrijk in een duaal traject in het VWO. De evaluaties zorgen ervoor dat we zicht hebben op het groeiproces van de cursist. CVO Groeipunt ontwikkelde een evaluatietool die ze graag komen toelichten.
Deze workshop werd verzorgd door CVO Groeipunt.
CVO LBC (Turnhout) en Armonea nemen u mee in hun verhaal van start tot uitrol van het duale traject tot zorgkundige. Deze deeltijdse opleiding wordt voorzien voor cursisten die reeds tewerkgesteld zijn binnen Armonea. Tijdens deze workshop worden zowel de kant van het CVO als de kant van de werkgever belicht. Verschillende aspecten van de opleiding komen in deze workshop aan bod: de start van het traject, de samenwerking, de ervaringen met de cursisten, de goede aspecten en de knelpunten.
Deze workshop werd verzorgd door LBC Turnhout.
Tijdens deze interactieve sessie testen we vrijblijvend de kennis van de deelnemers aan de hand van multiple choice vragen. Na elke vraag krijgen de deelnemers de kans om hun vragen over het onderwerp aan de lesgever te stellen. We gaan onder meer in op onderwerpen zoals de leervergoeding, de arbeidsduur, de vroegtijdige beëindiging van de overeenkomst en de fiscale gevolgen van de leervergoeding.
Deze workshop werd verzorgd door het Departement Werk en Sociale Economie.
Contact
Afdeling Duaal Leren en Sectoren
- Website
- www.vlaanderen.be/werkplekduaal/ondernemingen opent in nieuw venster
- werkplekduaal@vlaanderen.be
- Telefoon
- 02 553 27 77
- Adres
Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie
Afdeling Duaal Leren en SectorenMarie-Elisabeth Belpairegebouw
Simon Bolivarlaan 17, 1000 Brussel, België
Routeplanner opent in nieuw venster- Postadres
Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie
Afdeling Duaal Leren en SectorenKoning Albert II laan 15 bus 380, 1210 Brussel, België