Vervoerregio Westhoek
In 2018 besliste de Vlaamse overheid dat gemeentebesturen meer zelf kunnen beslissen hoe ze ‘hun’ mobiliteit organiseren. Maar omdat verkeer natuurlijk niet stopt aan de grens van een gemeente werd Vlaanderen hiervoor opgedeeld in 15 zogenaamde vervoerregio’s. In deze vervoerregio’s of VVR’s werken verschillende gemeenten samen een mobiliteitsplan uit, specifiek voor hun regio. Vervoerregio Westhoek is één van die regio’s
Regionaal Mobiliteitsplan
Op 10 februari 2024 heeft de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken het Regionaal Mobiliteitsplan 2030-2050 voor de vervoerregio Westhoek officieel goedgekeurd, nadat de Vervoerregioraad het plan op 31 januari 2024 definitief heeft vastgesteld. Dat plan tekent de toekomst van de mobiliteit in de vervoerregio Westhoek uit en bevat acties voor lokale en bovenlokale overheden om die toekomstvisie te realiseren. Dit plan is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de steden en gemeenten van de vervoerregio met de Vlaamse Overheid en de provincie. De nadruk wordt gelegd op het bovenlokale aspect, zonder het lokale uit het oog te verliezen. Ook het middenveld en de burger zelf werkten hieraan mee.
Bekijk het Regionaal Mobiliteitsplan:
- Definitieve goedkeuring regionaal mobiliteitsplan(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Visienota(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Netwerkkaart fiets(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Visie openbaar vervoer(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Vrachtroutenetwerk(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Wegencategorisering(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Actietabel(PDF bestand opent in nieuw venster)
Over de Vervoerregio Westhoek
De Vervoerregio Westhoek bestaat uit vijftien gemeenten en telt ongeveer 200.000 inwoners. Het is bij uitstek een open en landelijk gebied, met een aantal sterke stedelijke kernen zoals Diksmuide, Ieper, Poperinge en Veurne.
De A19, de E40 en iets verderop in Frankrijk de A25 ontsluiten dit gebied. Westhoek beschikt ook over acht treinstations verdeeld over twee spoorlijnen: de lijn van Poperinge naar Antwerpen en deze van De Panne naar Antwerpen-Centraal.
Vanaf september 2016 was deze regio één van de vier proefvervoerregio’s voor openbaar vervoer. Dat betekent dat de Westhoek dus al heel wat ervaring heeft in het opzetten van een openbaarvervoerplan. Dit werk moest in 2019/20 deels worden overgedaan, omdat Koksijde, Nieuwpoort en Wervik bij de definitieve afbakening door de Vlaamse Regering bij een andere vervoerregio ingedeeld werden.
De grote vraag in de Westhoek is hoe je de afhankelijkheid van de auto kan terugdringen. Het landelijk gebied is uitgestrekt en dat maakt de organisatie van openbaar vervoer moeilijk. Bovendien zijn verplaatsingen met de fiets soms (te) ver.
Visienota openbaar vervoer (2018)
Op 28 februari 2018 heeft de Vervoerregioraad van de proefregio Westhoek het eindrapport ‘Vervoerplan Vervoerregio Westhoek’ goedgekeurd. Dit eindrapport beschrijft de gewenste openbaar vervoerstructuur en vervoer op maat binnen de achttien gemeenten van de proefregio.
De opmaak van dit eindrapport is tot stand gekomen door de inbreng van verschillende stakeholders. Dit zijn de betrokken steden en gemeenten, diverse diensten van de Vlaamse overheid en het provinciebestuur. Daarnaast hebben ook burgerbewegingen, mobiliteitsorganisaties, sociaaleconomische partners, de zorgsector, … hun inbreng gehad.
Nieuw openbaar vervoerplan (2020)
Na de goedkeuring van het decreet betreffende de basisbereikbaarheid kon de Vervoervoerregio Westhoek definitief aan de slag. Met het resultaat van het proefproject als uitgangspunt werd de visie voor het openbaar vervoer op punt gesteld. Daarbij werd rekening gehouden met de nieuwe context:
- De definitieve afbakening van de vervoerregio’s waardoor de regio Westhoek drie gemeenten verloor;
- De opstart van de vervoerplannen in de buurregio’s Kortrijk, Roeselare en Oostende gaven aanleiding tot onderlinge afstemming en bijsturing;
- Het budgettair kader werd bijgesteld ten gevolge de nieuwe indeling maar ook door een stijging van het budget vervoer op maat.
Het vervoerplan werd op 13 mei 2020 voorlopig goedgekeurd door de vervoerregioraad. Dat document werd besproken met de stakeholders en voor advies voorgelegd op de gemeenteraden van de vervoerregio voorgelegd.
Op basis van de terugkoppeling werd in het najaar van 2020 het vervoerplan afgewerkt. De Westhoek kreeg daarvoor uiteindelijk een Vlaams budget van ruim 14,7 miljoen euro ter beschikking.
In het nieuw plan creëert een dragend netwerk van buslijnen een regelmatige en stabiele verbinding tussen de grotere steden in de regio en de rand ervan. Daarnaast heeft de vervoerregio ook een visie voor het vervoer op maat uitgewerkt. Voor mensen die meer afgelegen wonen komt er een gebiedsdekkend flexsysteem. En voor de first and last mile zetten we in op deelsystemen voor fietsen en wagens.
Het nieuwe vervoerplan werd op 16 december 2020 door de vervoerregioraad in consensus definitief goedgekeurd.
Visienota Regionaal Mobiliteitsplan vervoerregio Westhoek (2022)
Deze visienota werd opgesteld in het kader van de opmaak van het regionaal mobiliteitsplan van vervoerregio Westhoek. Deze nota vormt het sluitstuk van de tweede fase, waarin de doelstellingen werden bepaald en het gewenste toekomstscenario werd uitgetekend in samenspraak met de betrokken actoren. Deze nota omvat een strategische visie, die in de derde fase wordt vertaald naar een concreet actieplan.
Infosessie visienota 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
Officiële documenten
- Stap ->
- Oriëntatienota(PDF bestand opent in nieuw venster) (mei 2020)
- Infosessie visienota 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Visienota voor 2030(PDF bestand opent in nieuw venster) (mei 2022)
- Visienota van het voorlopig vastgesteld Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan(PDF bestand opent in nieuw venster) (mei 2023)
- Actietabel van het voorlopig vastgesteld Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan(PDF bestand opent in nieuw venster) (mei 2023)
- Adviesraden (januari 2023)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Visienota (januari 2024 - definitieve versie)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Netwerkkaart fiets (januari 2024 - definitieve versie)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Visie openbaar vervoer (januari 2024 - definitieve versie)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Vrachtroutenetwerk (januari 2024 - definitieve versie)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Wegencategorisering (januari 2024 - definitieve versie)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Actietabel (januari 2024 - definitieve versie)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Definitieve goedkeuring regionaal mobiliteitsplan(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Stap ->
Openbaar vervoerplan(PDF bestand opent in nieuw venster)
Openbaar vervoerplan - Bijlage 1: kaarten KN-AN(PDF bestand opent in nieuw venster)
Openbaar vervoerplan - Bijlage 3: overzicht KN-AN(Excel bestand opent in nieuw venster)
Openbaar vervoerplan - Bijlage 4: overzicht mobipunten(Excel bestand opent in nieuw venster)
Openbaar vervoerplan - Bijlage 5: initiatieven ‘vervoer op maat’(PDF bestand opent in nieuw venster)
Plan-Mer
In het kader van de opmaak van het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) voor de vervoerregio Westhoek wordt een plan-MER opgemaakt krachtens het ‘Besluit van de Vlaamse Regering van 20 november 2020 over de regionale mobiliteitsplannen met integratie van de milieueffectrapportage’. De milieubeoordeling verloopt in verschillende fases.
Nota Inhoudsafbakening (NIA) voor adviesronde
De Nota Inhoudsafbakening (NIA) brengt de adviesinstanties op de hoogte van het voornemen om een strategisch plan-MER voor het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) voor de vervoerregio Westhoek op te stellen en vormt ook een uitnodiging om mee te denken over de gewenste inhoud van het milieueffectrapport, over de effecten die kunnen samenhangen met het plan, en over de manier waarop de effecten bestudeerd worden. De Nota Inhoudsafbakening beschrijft kort de opzet en ambities van het Regionaal Mobiliteitsplan en de verschillende alternatieven voor dat plan. De inhoudsafbakening geeft op hoofdlijnen aan wat zal onderzocht worden in het plan-MER, en hoe dat zal gebeuren. Het opmaken en voorstellen van deze inhoudsafbakening is de eerste formele stap in de MER-procedure.
Adviesronde NIA: adviezen van de adviesinstanties
Vervoerregio Westhoek verstuurde de Nota inhoudsafbakening (NIA) op 29 november 2022 naar de verschillende adviesinstanties. Raadpleeg hieronder de ontvangen adviezen op de NIA per adviesinstantie.
- Advies Agentschap Maritieme Dienstverlening & Kust(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Agentschap Wegen en Verkeer(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Departement Landbouw en Visserij(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Departement Omgeving - VMM Lucht(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Moorslede(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies NMBS(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Service public de Wallonie(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Advies Staden(PDF bestand opent in nieuw venster)
Bundeling en verwerking van de adviezen
Nota Inhoudsafbakening (NIA) na adviesronde
Na de adviesronde werd de Nota Inhoudsafbakening (NIA) bijgewerkt, rekening houdend met de binnengekomen adviezen.
Kwaliteitsbeoordeling van de Nota inhoudsafbakening door Team MER
Het Team Mer (Departement Omgeving van de Vlaamse overheid) deed een kwaliteitsbeoordeling van het voorstel tot inhoudsafbakening van het plan-MER (NIA) en de wijze waarop is omgegaan met de adviezen die daarop zijn verleend in het kader van opmaak van het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) voor de vervoerregio Westhoek.
Ontwerp Plan-Mer
In wisselwerking met het voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en volgens de krijtlijnen uit de Nota Inhoudsafbakening werd een ontwerp Plan-MER opgesteld. Hierin werden ook de opmerkingen uit de kwaliteitsbeoordeling van Team MER op de Nota Inhoudsafbakening meegenomen
Openbaar onderzoek en adviesvraag aan adviesinstanties
Het voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het ontwerp Plan-MER gingen samen in openbaar onderzoek van 17 augustus 2023 tot en met 15 oktober 2023 en werden tevens voorgelegd voor advies aan adviesinstanties die geselecteerd werden i.s.m. team MER. Deze adviesvraag liep van 1 augustus 2023 tot en met 29 oktober 2023.
Verwerking adviezen
De binnengekomen adviezen uit het openbaar onderzoek en de adviesvraag werden gebundeld en verwerkt, desgevallend werden het voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het ontwerp Plan-MER aangepast.
Kwaliteitsbeoordeling op het Plan-MER door Team MER
Op 15 januari 2024 gaf het Team MER een positieve kwaliteitsbeoordeling op het Plan-MER van de vervoerregio Westhoek.
Kwaliteitsbeoordeling Plan-MER(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verklaring bij het Plan-MER
Verslagen vervoerregioraad Westhoek
- Stap 2020
- Stap 2021
Verslag VVR Westhoek - 13 januari 2021(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 24 februari 2021(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 31 maart 2021(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 30 juni 2021(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 26 oktober 2021(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 22 december 2021(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Stap 2022
Verslag VVR Westhoek - 23 februari 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 27 april 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 1 juni 2022 (PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 28 september 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 21 december 2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Stap 2023
Verslag VVR Westhoek - 1 februari 2023(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 8 maart 2023(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 29 maart 2023(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 21 juni 2023(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 18 oktober 2023(PDF bestand opent in nieuw venster)
Verslag VVR Westhoek - 29 november 2023 (PDF bestand opent in nieuw venster)
Participatietraject
- Stap 10/22020
Startmoment met raadsleden en met stakeholders
Op een startmoment kregen stakeholders en raadsleden informatie over de doelstellingen van de vervoerregio en het verloop van het beleidsplantraject.
- Stap 4/52020
Stakeholderoverleg openbaar vervoerplan
Stakeholders werden geïnformeerd over het OV-plan en konden feedback geven op de verschillende initiatieven en acties.
- Stap 1/72020
Online bevraging burgers
Via sociale media en andere kanalen werden burgers uitgenodigd om een enquête in te vullen over mobiliteit.
- Stap 9/72020
stakeholdersoverleg mobiliteit
- Stap 18/82020
infomoment raadsleden openbaar vervoerplan
- Stap 17/112020
Gesprek stakeholders over beleidsrichtingen thema ruimte
- Stap 10/122020
Gesprek stakeholders over beleidsrichtingen thema fiets, parkeren en toegankelijkheid
- Stap 25/32021
stakeholdersessie auto- en vrachtverkeer
- Stap 30/62022
sessie visienota voor stakeholders en raadsleden
- Stap 30/12023
Bevraging gemeentelijke adviesraden
- Stap 27/92023
Infocafé voor burgers en stakeholders n.a.v. openbaar onderzoek
Heeft u nog vragen voor ons?
Stel uw vraag via vervoerregio.westhoek@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
Contact
VERVOERREGIO WESTHOEK | |
VAC Brugge Koning Albert I-laan 1-2 8200 Brugge T 050 24 80 40 vervoerregio.westhoek@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) | |
Voorzitters | |
Peter Roose | Stad Veurne Voorzitter |
Lieven Van Eenoo T 050 24 80 40 lieven.vaneenoo@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) | Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) Voorzitter |
Team MOW | |
Niels Verdonck | Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) Mobiliteitsbegeleider |
Inge Feys | Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) Regiomanager |
Vincent Huart T 059 56 53 24 vincent.huart@delijn.be(opent in uw e-mail applicatie) | De Lijn Vervoerregiomanager |
Kelly Vyaene T 059 56 52 55 kelly.vyaene@delijn.be(opent in uw e-mail applicatie) | De Lijn Vervoerregiodeskundige |
Joris Duyck joris.duyck@vlaamsewaterweg.be(opent in uw e-mail applicatie) | De Vlaamse Waterweg nv |