Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ambities, plannen en doelstellingen van het Regionaal Mobiliteitsplan vervoerregio Antwerpen

Ambities, plannen en doelstellingen van het Regionaal Mobiliteitsplan vervoerregio Antwerpen

Hoe gaan we ons verplaatsen? Hoe vervoeren we onze goederen? En kan het op een duurzame manier? Bekijk de ambities en doelstellingen van het Regionaal Mobiliteitsplan van de vervoerregio Antwerpen, waarin we vooruit kijken naar 2030.

In het Regionaal Mobiliteitsplan van de vervoerregio Antwerpen worden tien ambities en vijf strategische doelstellingen geformuleerd. De ambities kunnen ruim worden opgevat, ze vormen de kapstok van het Regionaal Mobiliteitsplan. De strategische doelstellingen verduidelijken de effecten die beoogd worden.

  • Stap 1

    Integrale aanpak voor een andere mentaliteit

    We kiezen voor een gezamenlijk mobiliteitsmanagement om het aantal autoverplaatsingen te beperken. Deze gedragsverandering realiseren we via gerichte communicatie, infrastructuur, technologie en regelgeving.

  • Stap 2

    Versterking van de dorps- en stadskernen

    Wanneer we woningen, werkplekken, activiteiten en voorzieningen op wandel- en fietsafstand van elkaar organiseren, is er minder nood aan verplaatsingen. Deze concentratie in de kernen maakt het bovendien gemakkelijker om deelsystemen en openbaar vervoer te organiseren.

  • Stap 3

    Reisbeleving van deur tot deur bevorderen

    Probleemloos overstappen van openbaar vervoer naar fiets of naar auto, die vrijheid willen we de reiziger bieden door hoogkwalitatieve en vlot bereikbare mobiliteitsknooppunten te voorzien.

  • Stap 4

    Van bezit naar gebruik

    Mobility as a Service (MaaS) staat voor de verschuiving van persoonlijke vervoerswijzen naar mobiliteitsdiensten zoals openbaar vervoer en fiets- of autodelen. We reiken de reiziger een gebruiksvriendelijk systeem aan om het vlot wisselen van vervoersmiddel of ‘combimobiliteit’ te bevorderen.

  • Stap 5

    A-net: snel en betrouwbaar reizen binnen de vervoerregio

    Het A-net is een kwaliteitsnetwerk dat bestaat uit afgestemde regionale diensten van trein, tram en bus. Het garandeert vlotte en frequente verbindingen, zowel in de urbane zone als in het regionale netwerk.

  • Stap 6

    Een fietsnetwerk van hoge kwaliteit

    We zetten in op een comfortabel en veilig lokaal fietsnetwerk dat aansluit op het A-net en op de regionale fietsnetwerken. Voor verplaatsingen over de korte afstand krijgt de fiets de belangrijkste vervoerfunctie.

  • Stap 7

    Regionale parkeerstrategie, lokaal beleid

    We maken een ‘park & choose’ van de mobiliteitsknooppunten buiten de kernen. Met een doordachte tarifering en veel aandacht voor fietsparkeren willen we overstappen stimuleren en vermijden we parkeerdruk in de woongebieden.

  • Stap 8

    Doorstroming en aansluiting op hoofdwegen

    We willen een vlotte afwikkeling op het interregionale hoofdwegennet garanderen, o.a. door een richtsnelheid en het vervolledigen van hoofdwegennet. Regionale aansluitingen worden verbeterd met rechtstreekse routes en aansluitingen in twee richtingen.

  • Stap 9

    Logistieke hoofdstructuur multimodaal versterken

    De druk van het logistiek verkeer over de weg willen we verminderen door hoofdwaterwegen, spoorwegen en pijpleidingen voor het goederenvervoer beter te benutten en te promoten. Daarnaast willen we versterkte multimodale hubs creëren waar vrachtstromen slim gebundeld worden en die modale shift mogelijk gemaakt wordt.

  • Stap 10

    Dynamisch verkeersmanagement voor optimale benutting

    Verkeersregelingen houden in de eerste plaats rekening met de regionale fietsverbindingen, het A-net voor openbaar vervoer en de gewenste routes voor het wegverkeer. Dynamische regelingen die op het netwerkniveau met elkaar communiceren zorgen voor minder verliestijden en een optimale doorstroming van verschillende modi.