Over de vervoerregio Aalst
In 2019 werd Vlaanderen ingedeeld in 15 vervoerregio’s, vervoerregio Aalst is daar één van. De vervoerregio telt in totaal 11 steden en gemeenten.
Steden en gemeenten van de vervoerregio Aalst
De vervoerregio Aalst telt bijna 330.000 inwoners. De regio is divers en heeft sterke stedelijke kernen, uit de kluiten gewassen gemeenten en kleine dorpen in het landelijke gebied. Tal van wegen en spoorlijnen doorkruisen de regio.
Deze 11 steden en gemeenten behoren tot de vervoerregio Aalst: Aalst, Berlare, Erpe-Mere, Denderleeuw, Dendermonde, Haaltert, Hamme, Lebbeke, Lede, Ninove en Wichelen.
Aalst, Ninove, Dendermonde en Denderleeuw hebben een eigen aantrekkingskracht. Aalst heeft als centrumstad een extra regionale ‘uitstraling’. U vindt er de hoofdcampus van het OLV Ziekenhuis en van het ASZ, verschillende grote bedrijventerreinen en kantoorsites met de bijhorende voorzieningen.
Ninove, Dendermonde en Denderleeuw hebben een belangrijke rol voor hun omliggende gemeenten inzake tewerkstelling, onderwijs en knooppunt van openbaar vervoer. Die centrumfunctie vereist een goede bereikbaarheid.
Mobiliteitsuitdagingen van de regio
De vervoerregio Aalst telt heel wat spoorlijnen en stations die soms dicht bij elkaar liggen. Ze zijn de uitvalsbasis voor de pendelaar naar Brussel of Gent.
Denderleeuw heeft met haar station een centrale positie op de snelle treinverbinding Gent–Brussel, de treinverbinding Kortrijk-Oudenaarde-Zottegem-Denderleeuw-Brussel en op de tragere verbinding Aalst-Ninove. Aalst heeft als de grootste stad van de regio, niet het meest strategisch gelegen station.
Naast deze steden bestaat de vervoerregio voornamelijk uit landelijke gemeenten. Die liggen ingebed tussen gewestwegen, spoorwegen, de autowegen E40 en E17. Vooral het gebied tussen Aalst en Ninove wordt gekenmerkt door uitgestrekte woonlinten.
Maak kennis met basisbereikbaarheid en de uitdagingen voor de vervoerregio Aalst in deze video