Studie naar oplossing voor sluipverkeer ten oosten van Leuven
De studie onderzoekt mogelijke oplossingen voor de sluipverkeerproblematiek in de woonstraten ten oosten van Leuven, tussen de E314 en de E40.
Probleemstelling
Sluipverkeer is al decennialang een realiteit voor de bewoners van Leuven en de omliggende gemeenten Lubbeek, Holsbeek, Boutersem en Bierbeek. Woonstraten worden door auto’s en vrachtwagens gebruikt om de drukte op de hoofdwegen te vermijden. Dat is niet goed voor de levenskwaliteit van die straten. Talrijke studies boden inzichten in deze complexe problematiek, maar leidden niet tot een oplossing.
Onderzoeksopdracht en aanpak
Het Agentschap Wegen en Verkeer kreeg van de Vlaamse Regering de opdracht om een studie uit te voeren waarbij oplossingen voor de sluipverkeerproblematiek onderzocht worden, waaronder ook de haalbaarheid van een tunneloplossing. Deze opdracht is gegund aan het studieconsortium Maatschap Leuven-Oost (SBE – TML – ANTEA - DenS Communicatie). De Maatschap onderzoekt de haalbaarheid van een brede waaier van mogelijke alternatieven die in het studiegebied tussen de E314 en de N3 en N25 kunnen bijdragen aan het terugdringen van het sluipverkeer.
Afbakening van het projectgebied
Maatschap Leuven-Oost onderzoekt de sluipverkeerproblematiek tussen de E314 en de E40.
Na een grondige inventarisatie, bleek dat de noord-zuid gerichte sluipverkeersstromen zich vooral situeren in de straten die de verbinding tussen de Diestse- en de Tiensesteenweg maken. Het gaat onder meer over deze straten:
- Kessel-Lo: Lange Lostraat en de Rozenweg
- Bierbeek: Panoramalaan en Koning Albertlaan
- Lubbeek: Plein en Ganzendries
Onderstaande kaart bakent het projectgebied af.
Verloop van de studie en huidige status
De studie bestaat uit drie fasen waarbij met een brede blik mogelijke oplossingen voor de sluipverkeerproblematiek onder de loep genomen worden.
- Stap 1
In deze eerste fase werd het probleem duidelijk omschreven. De betrokken gemeenten en de provincie deden al heel wat onderzoek en ingrepen op het terrein om de problematiek aan te pakken. We hielden rekening met de bevindingen van hun studies.
Maatschap Leuven-Oost startte in het voorjaar van 2023 met een inventarisatiefase om de huidige verkeerssituatie in kaart te brengen. Hierbij brachten we de bevindingen samen van de studies en rapporten van de afgelopen decennia. We deden ook een verkeerskundige analyse om in kaart te brengen hoe het gemotoriseerde verkeer zich vandaag verplaatst in het studiegebied, en waar de sluiproutes zich bevinden.
- Stap 2
In deze fase verkenden we allerlei alternatieven, zowel tracé-varianten als alternatieven zonder nieuwe infrastructuur zoals verkeerscirculatiemaatregelen en duurzame maatregelen, die een modal shift nastreven. Met een gedetailleerd verkeersmodel (Traffic Scout(opent in nieuw venster)) vergeleken we de effecten van verschillende oplossingen op het vlak van de verkeersstromen. Daarnaast hanteerden we een uitgebreid toetsingskader om alle opties grondig te wikken en te wegen. Zo werd de impact van de verschillende tracés en alternatieven op het verkeer en de leefomgeving in de ruime regio duidelijk. Dit stelde ons in staat om een selectie van de kansrijke alternatieven te maken.
- Stap 3
De kansrijke alternatieven worden in detail verder bestudeerd aan de hand van mobiliteits- en milieuonderzoek en, indien relevant, een maatschappelijke kosten-batenanalyse. We onderzoeken de impact op de omliggende ruimte en op de circulatie van het verkeer in de omgeving. De resultaten van het onderzoek zullen de beleidsmakers toelaten om een onderbouwde beslissing te nemen, zodat het sluipverkeer teruggedrongen wordt.
Elk project doorloopt een vaste reeks administratieve stappen voordat de eerste spadesteek plaatsvindt. U leest er alles over op deze pagina.
Status
Na het afronden van de inventarisatiefase onderzocht de Maatschap Leuven-Oost verschillende oplossingen voor de sluipverkeerproblematiek: waar kan een nieuwe verbinding (met of zonder tunnel) komen en wat zijn andere mogelijke oplossingen.
Hierbij werd een onderscheid gemaakt tussen uiteenlopende oplossingsalternatieven:
- Tracéalternatieven voor een nieuwe verbinding (met of zonder tunnel);
- Een ‘duurzaam scenario’ dat een modal shift naar duurzame transportmodi nastreeft;
- Niet-infrastructurele scenario’s, die een oplossing zoeken door het invoeren van circulatieaanpassingen, sturende VRI’s en snelheidsreducties.
De effecten van alle mogelijke oplossingen werden met elkaar vergeleken. Dit stelde de onderzoekers en een expertengroep met betrokken actoren in staat om de beste alternatieven en scenario’s te selecteren. De voorkeursalternatieven worden in de volgende fase dan grondig verder onderzocht.
Documenten
Participatie
Klankbordgroep - voorjaar 2025
- Wanneer? 7 mei 2025
- Voor wie? Middenveldorganisaties (economie, mobiliteit, natuur, landbouw), actiecomités en burgerplatformen, adviesraden, grote publiekstrekkers (scholen, sport en recreatie),
- Hoe deelnemen? Uitnodiging per mail
- Wat gebeurt er? Informeren over de resultaten van het alternatievenonderzoek, de voorkeursscenario’s en het verdere projectverloop